logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Elektrik Enerjisi Üretimi

Soru 1:

Pervanenin dönmesini sağlayan kanat geometrili yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Verimi en yüksek olan güneş pilleri aşağıdaki malzemelerden hangisi ile üretilmektedir?

Soru 3:

Penetrasyon nedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde yürürlükte olan beş yatırım modelinden birisi değildir?

Soru 5:

Alternatif akımı doğru akıma veya doğru akımı alternatif akıma dönüştüren elektromekanik cihaz aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

En az 100 kW gücündeki sistemler ........ ölçekli rüzgar türbinleri olarak adlandırılmaktadır. Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 7:

Bir nükleer reaktörde yakıtın, yavaşlatıcı ve soğutucu ile doğrudan temas etmesini önleyerek radyoaktif bulaşmaları önleyen ve yakıta geometrik bir duruş sağlayan eleman aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi geniş hizmet şebekelerini oluşturan unsurlardan birisi değildir?

Soru 9:

Bir kenarı 10 cm olan, 600 sarımlı kare şeklinde bir ac jeneratör bobini 0,4 T büyüklüğünde düzgün bir manyetik alanda 55 Hz frekansla dönmektedir. Bobinde indüklenen emk’nin maksimum değeri kaç kilovolt (kV)’tur? ( pi = 3,14 alınız.) (Sayfa 24)

Soru 10:

I. Rüzgar türbin palalarını döndürür. II. Pervane montajı döner. III. Dişli kutusu düşük hızlı şaftın döngü sayısını arttırarak yüksek hızlı şafta aktarır. IV. Rotor düşük hızlı şaftı döndürür. V. Jeneratör içerisindeki tel sarımları manyetik alan içerisinde döndürülerek elektrik elde edilir. VI. Yüksek hızlı şaft jeneratörü çevirir. Aşağıdakilerden hangisi rüzgar türbinin elektrik üretim basamaklarını doğru sırayla vermektedir?

Soru 11:

Düşü değerlerine göre, yüksek düşülü olan hidroelektrik santrallerin değeri kaç metreden yüksektir?

Soru 12:

1:40 dişli oranına sahip  ve jeneratör devri dakikada 1200 olan bir rüzgar türbini için gerekli pervane dönüş hızı ne olmalıdır?

Soru 13:

Plütonyum di oksit hangi reaktörlerde kullanılan bir yakıttır?

Soru 14:

I. Palalar harici paneller, dâhili boylamsal kirişler ve bir koruma tabakasından oluşur. II. Pala üretiminde plastik içine yedirilmiş fiberler kullanılır. III. Palalar iletken malzemeden üretilmediği için yıldırım korumasına gerek yoktur. Palaların üretimi ve bileşenlerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

Bütün yıl için aynı şekilde ışın miktarını alan Eskişehir'in enlemi 40 °'dir. Güneş ışınlarını en verimli şekilde kullanabilmek için güneş panellerinin eğim açısı kaç derece olmalıdır?

Soru 16:

Gücü 100 watt (W)olan bir fırın günde 3 saat (h) çalışmaktadır. Elektrik dağıtım şirketi 1’kilovat-saat (kWh)’lik elektrik enerjisini 50 kuruşa satmaktadır. Buna göre buzdolabının 1 haftada harcadığı elektrik enerjisinin bedeli kaç T’dir?

Soru 17:

Bir bileşik ısı güç sistemi hangi çevrimlerden oluşur?

Soru 18:

Rüzgâr türbininde yeryüzü etkisini azaltmak için ne yapılmalıdır?

Soru 19:

Bir akarsuyun enerjisini elektrik enerjisine çevirmeye yarayan santral aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Band yaklaşımına göre elektronlar kesikli enerji seviyelerinde bulunur. Silikon için ele alınırsa, elektronlar tarafından tamamen doldurulan band ile boş olan üst band arasındaki uzaklık aşağıdakilerden hangisi ile isimlendirilir?