logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sanayide Enerji Ekonomisi

Soru 1:

Sıvı yakıtın yanması amacıyla bunu pulvaze ederek buhar haline getirmek ve uygun oranda hava ile karıştırılmasını sağlayan cihaz aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

ISO5390-1977’ye göre aşağıdakilerden hangisi dinamik kompresörlerin alt başlığıdır?

Soru 3:

Ana güç kaynağından üç farklı formda (ısıtma, soğutma ve güç üretimi) enerji üreten sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Yukarıda gaz türbin motorlu bir kojenerasyon sisteminin akış şeması verilmiştir. Bu akış şemasında soru işareti ile gösterilen yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 5:

Vida sıkıcı aletinin gerçek hava ihtiyacı nedir?

Soru 6:

kütlesel olarak havanın yüzde kaçı azottan  oluşur?

Soru 7:

Bir yanma için gerekli Oksijen/Yakıt oranına O/Y, aynı gereksinime karşılık gelen Hava/Yakıt oranına H/Y dersek, bu iki oran için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Bir kojenerasyon ünitesinde toplam giriş enerjisine göre elektrik verimi %40, ısı verimi ise %56 olarak ölçülmüştür. Ayrı ayrı üretim yapan bir enerji tesisinde ise elektrik santral kısmının verimi %50, ısı santral verimi %80dir. Kojenerasyon ünitesinin karşılaştırmalı enerji tasarrufu % kaçtır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi birleşik ısı ve güç sistemlerinin temel elamanlarından değildir?

Soru 10:

Aktif karbon, silica jel veya zeolite gibi katı maddelerin kullanıldığı ısı pompası hangisidir?

Soru 11:

Alet sayısı 3, alet başına hava ihtiyacı 20 lt/sn, kullanım faktörü %40 olan örnek için gerçek hava ihtiyacı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Soğutma amacıyla kullanılan bir ısı pompasının performans katsayısı 5 olarak verilmektedir. Isı pompasının kompresörü 9 kW güç çekmektedir. Buna göre ortamdan çekilen ısı miktarı ve dış ortama atılan ısı miktarı sırasıyla aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmektedir?

Soru 13:

I. Yüksek verimlilik sağlayarak yerel veya ithal enerji kaynaklarının kullanımında tasarruf sağlar. II. Kurulum ve inşaat süreleri daha kısadır. III. Konvnsiyonel sistemlere göre daha çabuk devreye girer. Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri birleşik ısı ve güç sistemlerinin avantajlarındandır?

Soru 14:

I. Dış hava bir fan yardımıyla buharlaştırıcıdan geçirilir. II. Tesisat suyu kapalı bir devrede devir daim pompası sayesinde evimizdeki radyatörlerin içinden akar. III. Kompresör, yoğuşturucu, genleşme valfi ve buharlaştırıcıdan soğutucu bir akışkan kapalı bir devrede devir daim olur. Bir ısı pompasının çalışma prensibi hangi seçenekte doğru bir sırada verilmiştir?

Soru 15:

Birleşik ısı ve güç sisteminin hangi bölümünde yüksek sıcaklık ve basınçta buhar üretmek için enerji kaynağı olarak ana güç ünitesinin egzos bölümünden atılan ısı kullanılır?

Soru 16:

I. Temel güç ünitesi II. Atık ısı kazanı III. Elektrik jeneratörü IV. Kontrol sistemi Yukarıdakilerden hangileri, birleşik ısı ve güç sistemlerinin ana elemanlarındandır?

Soru 17:

İki ayrı kaptan A kabında 2 lt su, B kabında 1 lt su bulunmaktadır. Termometre A kabında 300 Kelvin, B kabında ise 310 Kelvin göstermektedir. Bu iki kaptaki sularla ilgili hangisi doğrudur?

Soru 18:

Lehvalı ısı değiştiricileri olarak da bilinen ısı geri kazanım ekipmanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

"Daha çok birbirinden uzakta bulunan dış taze hava ve atık hava kanalları uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu tür ısı değiştiricileri birbirlerine borularla bağlanmış olup iki ısı değiştirici arasındaki ısı alışverişi, borularda dolaşan bir akışkan aracığıyla gerçekleşmektedir" Aşağıdakilerden hangisi bu tanımın cevabıdır?

Soru 20:

I. Sekron motorlar II. Asekron motorlar III. Fırçalı motorlar IV. Fırçasız motolar Yukarıda verilen elektrik motoru türlerinden hangileri sanayide yaygın olarak kullanılmaktadır?