logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Elektrik Enerjisi İletimi ve Dağıtımı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangileri havai enerji hatlarının avantajları arasında yer alır? I. Çevre şartlarından kolayca etkilenirler. II. Havai enerji hatları yer altı hatlarına göre daha az maliyetle kurulur. III. Havai enerji hatları yer altı hatlarına göre daha kısa zamanda tamamlanırlar. IV. Meydana gelen arızaların tamiri hava şartlarının imkân vermesine bağlıdır.

Soru 2:

Üretilen elektrik enerjisinin gücünü değiştirmeksizin akım ve gerilim değerlerini değiştirmeye yarayan elektrik makinelerine verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşırı yüklenme durumları dâhil, normal şartlarda akımı kapatma, taşıma ve kesme özelliğine sahip uzaktan kumanda edilebilen anahtarlama elemanlarına ne ad verilir?

Soru 4:

Enerji iletim hatları su kanallarından geçerken iletken tel yüksekliği ne kadar olmalıdır?

Soru 5:

Bir havai iletim hattında, iki direk arası mesafe 25 m, gerilme kuvveti 12 kg/cm² ve iletkenin yoğunluğu 8,9 kg/dm³ ise hatta oluşan sehim kaç m'dir?

Soru 6:

Transformatörün metal saçlarının mıknatıslanması durumuna ne ad verilir?

Soru 7:

Dalga biçiminin bir periyotluk zamana karşı gelen bölümüne ne ad verilir?

Soru 8:

İletim hatlarında hat sabiteleri aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 9:

Aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? I. Genlik, bir dalga biçiminin maksimum değeridir. II. Frekans, bir dalga biçiminin ardışık tekrarları arasındaki zaman aralığıdır. III. Merkezi etrafında dönen yarıçap vektörünün hızı açısal hız olarak adlandırılır. IV. Anlık değer, dalga biçiminin bir periyotluk zamana karşı gelen bölümüdür.

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Alpek kablonun avantajları arasında gösterilemez?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi kullandıkları gerilim bakımından İletim ve dağıtım şebekeleri sınıflarından biri değildir?

Soru 12:

3 µF’ lık bir kondansatör 800Hz ’de, 30 V ’luk çıkış geriliminde çalışan bir osilatöre bağlanmıştır. Osilatörden çekilen akım kaç A’ dir?

Soru 13:

Devrenin aşırı akım ve gerilim nedeniyle zarar görmesini engellemek ve devreyi normal olarak açıp kapamak amacıyla kullanılan eleman aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

200 kW’ lık bir güç, 20km uzağa taşınacaktır. İletim hatlarında 10kV’ luk iletim geriliminin kullanılması durumunda hattaki güç kaybı 0,6KW olmaktadır. Bu işlem için kullanılacak olan iletim hattının direnci kaç Ohm’ dur?

Soru 15:

Siperli kablolarda bulunan siperin(ekran) asli görevi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Akım gerilime göre geri fazda ise hat başı gerilim ile hat sonu gerilimi arasındaki gerilim farkını azaltmak için çoğunlukla aşağıdaki yöntemlerden hangisi uygulanır?

Soru 18:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi/ hangileri alternatif akım devreleri için doğrudur? I. Direnç, kondansatör ve indüktör temel devre elemanlarıdır. II. Devre elemanları doğru akımda olduğu gibi seri, paralel ve karışık bağlanabilir. III. Devreye uygulanan gerilim ve devreden geçen akım zamana bağlı olarak değişir. IV. Doğru akımın tersine, alternatif akımda akım ve gerilim değerleri zamanla periyodik olarak ve daha çok sinüssel dalga biçiminde değişmektedir.

Soru 19:

I. Direnç II. Indüktif reaktans III. Kapasitif reaktans IV. Gerilim V. Akım Yukarıda verilen hangi maddelerin birimi Ω (ohm) 'dur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi çelik özlü bir iletkendir?