logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Elektrik Enerjisi İletimi ve Dağıtımı

Soru 1:

İki röle arasındaki hata algılama farklılığı % kaçın üzerinde olmamalıdır?

Soru 2:

Tepe kuvveti büyük Taşınması kolay Uzun ömürlü Bakım gerektirir Yukarıda özellikleri verilen direk türü (yapım malzemesine göre) aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Reaktif güç kompanzasyonunun yapılması ile şebekeden çekilen reaktif gücün dolayısıyla akımın azalması sonucunda aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkmaz?

Soru 4:

Soru anlaşılır değildir.

Soru 5:

Bir ac üreteci, 50 ohm luk dirence sahip bir devreye frekansı 50 Hz olan bir alternatif akım vermektedir. Devreden geçen alternatif akımın ifadesi 8 sin 100*3,14*t A olarak verilmektedir. Bu ac üretecinin maksimum çıkış gerilimi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Hatlarda kullanılan porselen malzemenin teknik adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Çok yüksek gerlim hatlarından olan 380 kV iletim hatlarında, standart 954MCM (Cardinal) ve 1272 MCM (Pheasant) her bir fazda iki veya üçlü demet halinde

Soru 8:

Dağıtım transformatörleri ile ilgli olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Kuru tip transformatörlerin hacimce daha küçük olmasının temel sebebi

Soru 10:

A ve B gibi iki nokta arası 200 km dir. 100 MW bu iki uç arasında nakledilecektir. Gerilim kaybı %5 olduğunda ve güç faktörü 0.80 olmak üzere fazlar arası gerilim 150 kV olduğunda çelik-aliminyum telin kesiti ne olur (K=40 m/Ohm mm2). 97)

Soru 11:

Havayi hatlarda örgülü tel iki katmanlı ise örgüde toplam kaç tel bulunur?

Soru 12:

Koruma röleleri için verilen aşağıdaki ifadelerden hangileri/ hangileri doğrudur? I. Benzer hatalarda aynı tepkiyi verecek şekilde güvenilir olmalıdır, II. Açma ve kapama işlemleri sırasında, yangına sebep olabilecek ark oluşturmamalıdır. III. Rölelerin açma kapama tertibatı; termik veya manyetik etkilerle, zaman mekanizması ise, motorlu, termik veya elektronik (analog veya dijital) olarak gerçekleşir.

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi/ hangileri parafudurların görevlerindendir? I. Büyük akım darbelerini toprağa iletirler, II. İşletmeyi kesintiye uğratmaksızın elektrik enerjisinin devamlılığını sağlarlar. III. Ayırıcılara göre çok daha hızlı ve güvenilirdirler.

Soru 14:

Yıldırım topraklamasında esas alınacak topraklama direnci kaç ohm ve altı olmalıdır?

Soru 15:

Komşu direklere uzaklıkları 160 m ve 200 m olan bir direğin rüzgâr menzili kaç m’dir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi elektrik enerjisi iletim ve dağıtım koruma sistemlerinde kullanılan elemanlardan biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? I. Alternatif akımda, akım ve gerilim (voltaj) zamanla daha çok sinüssel biçimde değişir. II. Yönü ve şiddeti zamanla değişmeyen akıma doğru akım (dc) denir. III. Pil, dinamo veya akümülatörün verdiği akım alternatif akımdır. IV. Elektrik santrallerinde üretilen akım doğru akımdır.

Soru 18:

Bölgenin gelişme sahası göz önünde bulundurularak transformatör gelişen bölgeye yakın bir yere yerleştirilmelidir. Konutların seyrek ve dağınık olduğu bölgelerde tek transformatör kullanılmalıdır. Küçük ve toplu olan yerleşme bölgelerinde transformatör bölge içine sokulmalı, bölgenin dışında kalmamalıdır. İki veya daha fazla transformatör kullanılan bölgelerde transformatörün beslediği bölgelerin sınırları düz bir hat oluşturacak şekilde seçilmelidir. Transformatör, bölgedeki mevcut ve muhtemel sanayi gücü dikkate alınarak bu bölgeye yakın bir yere yerleştirilmelidir. Transformatörlerin kurulacağı yer seçilirken dikkat edilecek hususlara ilişkin yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 19:

EKAT yönetmeliğine göre sürekli işletme gerilimi 154 kV olan YG enerji nakil hattında hava hattı iletkenlerinin en büyük salınımlı durumu için yapılara olan en kısa yatay mesafesi kaç m 'dir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi şehir ve yerleşim hat türlerinden değildir? I. Dallı budaklı şebekeler II. Ring - Halka şebekeler III. Ağ gözlü şebekeler IV. S tipi şebekeler V. H tipi şebekeler