logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Elektrik Enerjisi İletimi ve Dağıtımı

Soru 1:

Kompanzasyonsuz durumda güç faktörü cosØ=0,75 ve kompanzasyon sonrası güç faktörü cosØ=0,99 olan bir şebeke için hattın aktif güç kaybındaki azalma oranı % Δ P k kaçtır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi elektrik enerji sistemlerinde kullanılan koruma elemanları arasında yer almaz?

Soru 3:

Resimde görülen, yıldırımın aşırı gerilimlerinden korunmak için, bu gerilimleri toprağa deşarj eden koruma elemanına ne ad verilir?

Soru 4:

Direklerin topraklama geçiş dirençleri aşağıdakilerden hangisni geçmemelidir?

Soru 5:

Sehim aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 6:

Senkron motorlar Asenkron motorlar Güç kondanstörleri Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri reaktif güç kompanzasyonunda kullanılırlar?

Soru 7:

Üretilen elektrik enerjisinin gücünü değirtirmeksizin akım ve gerilim değerlerini değiştirmeye yarayan elektrik makinelerine ne isim verilir?

Soru 8:

AG, OG ve YG enerji nakil hatlarında kullanılırlar Tepe kuvvetleri küçüktür Hava şartlarından etkilenmez Bakım gerektirir İzolasyonu kolaydır Beton direkler için yukarıda verilen özelliklerden hangileri doğrudur?

Soru 9:

Düz bir hatta iletkeni taşıyan direklere ne ad verilir?

Soru 10:

Bara ve bara sistemleri için verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi/ hangileri doğrudur? I. Bara,aynı frekansa ve gerilime sahip olan elektrik enerjisinin dağıtıldığı ve toplandığı ünitedir. II. Bara sistemler aslında elektrik enerjisini kontrol ve kumanda eden mekanizmaları birbirine bağlayan iletkenler olup alüminyum veya bakIr gibi değişik metallerden yapılırlar. III. Bakır baraların alüminyum baralara göre mukavemetleri de daha fazladır. IV. Dâhili tesislerde kullanılan baralar, akım yoğunluğunu artırıp soğutmayı sağlamak ve faz sıralarını belirleyerek malzemelerin oksitlenmesini önlemek amacıyla farklı renklerde boyanırlar.

Soru 11:

Rose, Lily, Iris, Pansy, Poppy, Aster, Phlox ve Oxlip sembolü ile verilen iletkenler hangi gerilim değerinde kullanılırlar?

Soru 12:

Etkin değeri 170 V olan alternatif gerilimin maksimum değeri nedir?

Soru 13:

I. Havai hat iletkenleri, santrallerde üretilen elektrik enerjisini tüketim bölgelerine taşıyan ve bu bölgelerde dağıtan hatlarda kullanılan iletkenlerdir. II. Enerjinin taşınması ve dağıtımında kayıpların en aza indirgenmesi için havai hatlarda kullanılacak iletkenler yüksek iletkenlik özelliğine sahip malzemelerden üretilmelidir. III. Havai hat iletkenleri mekanik yüklere ve tabiat şartlarına karşı yeterince dayanıklı, aynı zamanda mümkün olduğunca hafif malzemelerden seçilmelidir. Havai hat iletkenleri için verilen aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Alçak gerilimde elektrik enerjisinin dağıtımı tek fazlı sistemler için ...(I ).... V , üç fazlı sistemlerde ise fazlar arası gerilim ...(II).... V seviyesinde yapılmaktadır.

Soru 15:

Şebeke yüksüz halde iken açma kapama işlemi yapabilen, açık durumda gözle görülebilen bir ayırma aralığı oluşturan şebeke elemanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Elektrik enerjisinin iletimi ve dağıtımındaki hava hatlarında, iletkenleri yerden (topraktan) belirli bir yükseklikte ve birbirinden belirli bir açıklıkta tutan şebeke elemanlarına ne isim verilir?

Soru 17:

Etkin değeri 8,49A olan bir alternatif akımın maksimum değeri kaç A’ dir?

Soru 18:

I-Primer sarım sayısını değiştirerek, II- Sekonder sarım sayısını değiştirerek III- Primer ve sekonder sarım sayısını değiştirerek 4- Giriş akımını değiştirerek 5-Çıkış voltajını bir kondansatöre bağlayarak,bir akım transformatöründe oran değişikliği aşağıdakilerden hangisi ile sağlanmaz?

Soru 19:

Kurulu gücü 500kW ve 700kW olan iki dağıtım panosunu 0,96 güç faktörü ile besleyecek bir dağıtım transformatörünün gücünü bulunuz. (eş zamanlılık faktörünü g=0,96 alınız)

Soru 20:

PE’nin anlamı nedir?