Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Elektrik Makinaları

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

I. Sabit mıknatıslı senkron motorlar II. Çıkık kutuplu senkron makinalar III. Yuvarlak rotorlu senkron makinalar IV. Adım(step) motorları Yukarıdaki yapılardan hangileri roturu sargılı senkron makinaların yapı tipindedir?

Soru 2

Orta Zorluk

Yanda verilen gerilim fazör diyagramı aşağıdaki seçeneklerden hangisine aittir?

Soru 3

Orta Zorluk

Triyak kaç katmanlıdır?

Soru 4

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi paramanyetik malzemelerin özelliklerinden biridir?

Soru 5

Orta Zorluk

Anahtarlama frekansı 100 kHz değerine çıkabilen güç elektroniği cihazı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6

Orta Zorluk

Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine, elektrik enerjisini de mekanik enerjiye dönüştüren makinalara ne ad verilir?

Soru 7

Orta Zorluk

Bir senkron generatörün sisteme vereceği reaktif güç neye bağlıdır?

Soru 8

Orta Zorluk

Şekilde verilen doğrultucu kaç tristör ve fazdan oluşmaktadır?

Soru 9

Orta Zorluk

I. 30A tristör 0,1A kapı akımı, 30A transistör 2A baz akımı gerektirir. II. Güç transistörünün aşırı yük kapasitesi tristörden düşüktür. III. Transistörün anahtarlama hızı çok yüksek (1µs) tir. IV. Transistörle yük akımı kontrol edilebilirken, tristörde iletimden sonra kontrol yoktur. Tristör ile güç transistörü karşılaştırılırken yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur ?

Soru 10

Orta Zorluk

Diamanyetik malzemeler, uygulanan kuvvetli bir manyetik alan şiddetine karşılık çok zayıf ve negatif değerlikli manyetik alınganlık değeri gösterirler. Periyodik tablodaki altın, gümüş, bakır, civa, bizmut ve karbon grafit gibi pek çok element paramanyetiktir. Paramanyetik malzemelere örnek olarak magnezyum, titanyum, tungsten, molibden ve lityum sayılabilir. Su, tahta ve canlı doku diamanyetik malzemeler kategorisindedir. Diamanyetik malzemeler kuvvetli bir alana maruz kaldıklarında havada asılı kalırlar. Diamanyetik ve paramanyetik malzemelere ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıdaki güç elektroniği elemanlarından hangisinin anahtarlama gücü en büyüktür?

Soru 12

Orta Zorluk

200 Hz çıkışa sahip 4 darbeli devrenin giriş frekansı kaç Hz’dir?

Soru 13

Orta Zorluk

Normalde iletimde olup, (baz sinyali yokken iletimde) ters kutuplandığı zaman kesime giden, çok hızlı anahtarlama yapabildiğinden mikrodalga frekansları seviyesinde kullanılan güç elektroniği elemanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14

Orta Zorluk

Endüvi dönerken fırçaların altından geçen kolektör dilimlerine bağlı olan endüvi bobinlerinin akımının yön değiştirmesi ve endüvi sargılarında endüklenen alternatif akımın fırçalar yardımı ile doğru akıma dönüştürülerek dış devreye aktarılması işlemine ne ad verilir?

Soru 15

Orta Zorluk

125 V’luk bir gerilimle beslenen bir DA motoru tam yük altında şebekeden 20 A akım çekmektedir. Motorun endüvi direnci 0.5 ?’dur. Motorun endüvisinde endüklenen gerilim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16

Orta Zorluk

Doğrultucu devreleri kaç gruba ayrılır?

Soru 17

Orta Zorluk

Yandaki şekle göre çalışma ve uyarma durumları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 18

Orta Zorluk

Kapalı çevrim linkler Çok fazlı besleme Motor moment seviyesi ya da akımının otomatik kontrolü Farklı grupların aynı anda tetiklenmesi sonucu yanlış çalışmayı önleyici döngüler Güç kontrol elemanı olarak tristör içeren daha karmaşık sistemler yukarıdakilerden hangisi ya da hangilerini içerebilirler?

Soru 19

Orta Zorluk

I. Adım (step) motorları II. Çıkık kutuplu senkron makinalar III. Histerezis motorları IV. Yuvarlak rotorlu senkron makinalar V. Relüktans motorları Yukarıdakilerden hangileri sabit mıknatıslı senkron makinalardır?

Soru 20

Orta Zorluk

Bir DA makinasının hareket etmeyen parçasına genel olarak ne denir?

Derse Dön