logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Elektrik Makinaları

Soru 1:

Rotorlu senkron makinalarda f= 50 Hz için p çift kutup sayısı 4 ise senkron devir sayısı kaçtır?

Soru 2:

Bir senkron generatör, boşta çalışma frekansı 61 Hz iken, 200 kW, 0.8 geri güç katsayılı bir yük ile yüklenmiştir. Generatörün frekans-aktif güç karakteristiğinin eğimi 1 MW/Hz’dir. Generatörün sistem frekansı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

380 V, 50 Hz etiket değerlerine sahip, statoru Y bağlı bir senkron generatörün nominal uyarma akımı 5 A’dir. Nominal uyarma akımı için, boşta çalışma karakteristiğinden endüklenen gerilim 400 V/faz, kısa devre karakteristiğinden stator akımı 385 A okunmuştur. Stator bir faz reaktans değeri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yatay çalışan senkron generatörlerin kullanıldığı yerdir?

Soru 5:

Yük geriliminin yönünü değişmesini önlemek için kullanılan elektronik devre elemanı hangisidir?

Soru 6:

I. Motorların hız kontrolunda büyük gelişmeler olmuştur. II. Yarı iletken SCR transistörler icad edilmiştir. III. AC makinalarda yarı iletken anahtarlar kullanılmıştır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri 1960 sonrası yaşanan gelişmelerdendir?

Soru 7:

1.5 kW, 250V bir seri DA generatörün, endüvi sargı direnci 1.35 ?, seri sargı direnci 1.15 ? olarak verilmektedir. Generatördeki toplam bakır kaybı kaç watttır?

Soru 8:

Aşağıdaki güç elektroniği elemanlarından hangisinin anahtarlama gücü en büyüktür?

Soru 9:

X m < 0(-10 -5 ) X m > 0(10 -5 ) X m >>0 µ r ? 1 µ r ? 1 µ r >>1 Seçeneklerde yer alan manyetik malzemelere ait karakteristik değerlerden hangileri diamanyetik malzeme tipinin sırasıyla manyetik alınganlık ve göreceli manyetik geçirgenlik değeridir?

Soru 10:

Sonsuz büyük sistemle paralel çalışan generatördeki giriş güç neyi belirler?

Soru 11:

Asenkron motorların stator sarımları için kullanılan “bir kutup bölgesinde bir fazın kullanacağı oluk sayısı”  hangi terimle ifade edilir?

Soru 12:

Tipik bir tetikleme sinyalinin şekli aşağıdakilerden hangisi olamaz?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Yarı iletken doğrultucularda ana elemanlardan biri değildir?

Soru 14:

DA makinalarda enduvinin dönme hızına bağlı olarak değişen kayıp türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Bir DA makinası kaç şekilde çalıştırılır?

Soru 16:

Aşağıdaki malzemelerden hangisi paramanyetik malzemedir?

Soru 17:

"6-darbeli devre" nin giriş frekansı 50 Hz ise çıkış dalgalanması kaç Hz'dir?

Soru 18:

I. MCT II. SIT III. SITH Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bir güç elemanıdır ?

Soru 19:

Diyodun, zener diyodundan farkı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

I. Paralel çalı ş an generatörler, bir generatörün besleyebilece ğ inden daha fazla yükü besleyebilirler. II. Paralel çalı ş an generatörler, olu ş turdukları sistemin güvenirlili ğ ini ve emniyetini arttırı r. Bir generatörün arı zalanması, sistemin beslenmesinde kesinti olu ş ması na sebep olmaz. III. Sistemde pek çok generatörün bulunması , bir veya birkaçını n arı za veya bakı m sebebi ile devre dışı bı rakı lm ası na imkân verir. IV. Enterkonnekte sistem için tek bir generatör ile besleme yapıls a idi, bu generatörün sürekli olarak tam yükte çalış ması söz konusu olurdu. Birden fazla generatörün ortak yükü payla ş maları , bunları n sürekli olarak tam yükte çalışma şartını ortadan kaldı racağı ndan verimleri daha yüksek olacaktı r. Yukarıdakilerden hangileri senkron generatörlerin paralel çalıştırılmasının avantajlarındandır?