logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Elektrik Makinaları

Soru 1:

Elektrik enerjisini bir gerilim seviyesinden başka bir gerilim seviyesine dönüştüren elektrik makinalarına ne ad verilir?

Soru 2:

Silindirik yapıdaki bir solenoidin yarıçapı iki katına çıkartıldığında endüktans değeri nasıl değişir?

Soru 3:

Diamanyetik malzemelerin mıknatıslanma karakteristikleri, uygulanan alan yönünün tersi yönde mıknatıslanmaları sebebiyle, ne tür malzemeler için verdiğimiz karakteristiğin tersidir?

Soru 4:

Sargı doğru gerilimle değil sinüsoidal gerilimle beslenirse, tek bölgeli değil dört bölgeli olarak elde edilen karakteristik nasıl adlandırılır?

Soru 5:

50 sarımlı dairesel bir bobine etkiyen akı değeri ?(t) = 0.5cos(t) Wb değerindedir. Bobinde endüklenen gerilimin ifadesini bulunuz.

Soru 6:

Bir fazlı bir transformatörde primer sargısında 100, sekonder sargısında 500 sarım bulunmaktadır. Primer sargıya 110 V uygulandığında, sekonder sargıda endüklenecek gerilim kaç V'dir?

Soru 7:

Sinüsoidal uyarma ile elde edilen mıknatıslama karakteristiklerine ne ad verilir?

Soru 8:

Hareket yolu ile gerilim endüklenmesi için aşağıdakilerden hangilerine ihtiyaç vardır?

Soru 9:

Boşluğun manyetik geçirgenliğinin yaklaşık değeri aşağıdakilerden hangisine eşittir?

Soru 10:

Transformatörlerde Delta-Y bağlantısının kullanım nedeni nedir?

Soru 11:

Bir DA makinasının konstrüksiyon sabiti Kw=50, endüve akımı 74 A, kutup başına akı 0.03 Wb’dir. Endüvi de endüklenen moment kaç newton.metredir?

Soru 12:

B-H karakteristiği grafiklerinde eğim aşağıdaki büyüklüklerden hangisini verir?

Soru 13:

En basit temel manyetik devre, manyetik alana ait kuvvet (akı) çizgilerini taşıyan ve ferromanyetik (demir özlü veya çelik) malzemelerden imâl edilmektedir. Bu malzemelerden biri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

5000 sarımlı, 500 mm uzunluğunda, 50 mm çaplı bir solenoid, kağıt bir tüp üzerine sarılmıştır. Solenoidin endüktansı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Bir fazlı transformatörde, primer sargının direnci 10 ? bu sargıdan geçen akım 40 A, sekonder sargının direnci 20 ? bu sargıdan geçen akım 20A ise bu transformatörde toplam bakır kaybı kaç kilowattır?

Soru 16:

Güç birimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Asenkron motorun enerjisi kesildikten sonra stator sargılarına kısa süreliğine ters yönde gerilim uygulanmasıyla yapılan frenlemeye ne ad verilir?

Soru 18:

Nikel ve kobalt gibi malzemeler ferromanyetik malzemelerdir. Ferromanyetik malzemeler kendi aralarında yumuşak ve sert olarak da sınıflandırılırlar. Demir malzemeler zor mıknatıslanır. Nikel ve kobalt gibi malzemeler kolay mıknatıslanır. Demir kalıcı mıknatısiyetini koruma eğilimindedir. Ferromanyetik malzemelere ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 19:

Yukarıda faz başına eşdeğer devresi gösterilen bir asenkron motora stator sargısı DC deneyi uygulandığında hangi değer veya değerler hesaplanır?

Soru 20:

Hava aralıklı bir devrede, devreye uygulanan manyetomotor kuvveti (mmk) 220 A.s ve devrenin toplam relüktansı 22000(1/H) olduğuna göre devreden geçen manyetik akı değeri kaç weber(Wb)dir?