logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Soru 1:

I. Ormanlardaki ağaç atıkları, samanlar, yerleşim yerleri katı atıkları, vs. gibi biyokütlenin yüksek sıcaklık ve düşük basınçta gazlaştırılmasıyla da hidrojen elde edilebilir. II. Biyokütleden hidrojen üretimi fosil yakıtlarından hidrojen üretimine benzer. III. Önce gazlaştırma yapılır, elde edilen gaz temel olarak H2, CO, CO2 ve CH4’dan oluşur. Yukarıdaki öncüller hidrojen üretimi yöntemlerinden hangisidir?

Soru 2:

Günümüzde dünya çapında yıllık hidrojen üretimi ne kadardır?

Soru 3:

Yüksek sıcaklıkta (~1x106 K) iki hafif atom çekirdeğinin daha ağır bir atom çekirdeğine dönüşmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Güneş’in yarıçapı, dünyanın yarıçapının kaç katıdır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi akustik enerji ile ilgili doğru bilgi içermez?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ısıyı elektrik enerjisine dönüştüren cihazlar içinde yer almaz?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi doğrudan faydalanılamayan enerji kaynaklarından değildir?

Soru 8:

Bir ışının öğle vakti Ekvator düzlemiyle yaptığı dar açıya ne ad verilir?

Soru 9:

Hasat sırasında tarlada kalan ya da ayırma ve temizleme sırasında biriken atıklar hangisidir?

Soru 10:

I. Renksiz, kokusuz, tatsız ve zehirli olmayan bir yapıya sahiptir. II. Evrenin kütlesinin %75’ini ve hacminin %90’nını oluşturduğu düşünülmektedir. III. Tabiatta atomik hidrojen (H) sıkça bulunmaktadır. IV. Kömür ve ham petrol içinde karbonla bileşik hâlde bulunur. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri hidrojen gazının özelliklerini yansıtmaktadır?

Soru 11:

Günümüzde aşağıdaki güneş hücrelerinden hangisi en gelişmiş ve en yüksek ticari değere sahip olarak bilinmektedir?

Soru 12:

Kristal  Silisyum Galyum Arsenit Lityum Ion Nikel Kadmiyum Bakır İndiyum Diselenid Yukarıdakilerden hangileri fotovoltaik hücrelerin yapımında kullanılan malzemelerdendir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Hidrojen Üretim Yöntemleri arasında yer almaz?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi doğal ve suni ışığın doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren cihazlardan biridir?

Soru 15:

Baraj gölünde suyun belli bir seviyeden fazla yükselmesini önlemek amacıyla kullanılır. Savaklar baraj gölünde kullanıldıkları yere göre ikiye ayrılır. Aşağıda verilenlerden hangisi bu iki türdür?

Soru 16:

Meteoroloji istasyonlarında yatay ve güneye bakan yüzeylerde ışınım şiddetini ölçmekte kullanılan cihaz aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi jeortermal sistemleri oluşturan parametrelerin dışında kalır?

Soru 18:

Güneş enerjisi uygulamalarında kullanılan sistemlerin tasarımlarında, enerji ve verim he- saplamalarında kullanılan kaç açı bulunmaktadır?

Soru 19:

Hidrojen üretiminde kullanılan ototermal reforming yöntemi hangi iki yöntemin birleştirilmiş halidir?

Soru 20:

Örtü kaya, yüzeye doğru yükselmeye başlayan sıcak akışkanın rezervuarda depolanmasını sağlayan yeraltı katmanıdır Isıyı taşıyan jeotermal akışkan çoğu zaman meteorik (yağmur ve/veya kar) sudur ve sıcaklık ve basınca bağlı olarak fazı (sıcak su, kuru buhar veya sıcak su-buhar) değişkenlik gösterir Rezervuar (hazne), ısıyı taşıyan akışkanın ilerleyebileceği geçirgen ve gözenekli kayaçlardırRezervuar (hazne), ısıyı taşıyan akışkanın ilerleyebileceği geçirgen ve gözenekli kayaçlardır. Yukarıdaki tanımlardan hangisi/hangileri yenilenebilir enerji kaynaklarında jeotermal enerji kapsamında doğru açıklanmıştır?