logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Enerji Yönetimi ve Politikaları

Soru 1:

304.000 kWh olarak tahmin edilen tüketim 320.000 kWh olarak gerçekleşmişse ortalama mutlak hata yüzdesi kaçtır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, 4283 sayılı “Yap İşlet Modeli İle Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi İle Enerji Satışının Düzenlenmesi Hakkında Kanunun kapsamında yer alan santrallerden biridir?

Soru 3:

Aşağıda verilen ülkeler ile enerji politikalarına ilişkin bilgilerden hangisi doğru olarak ifade edilmiştir?

Soru 4:

4628 sayılı kanunu esas olarak çıkartılan Bakanlar Kurulu kararına göre; TEAŞ anonim şirket statüsünde 3'e bölünmüştür. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

Soru 5:

Elektrik üretiminde doğal gazın payının artması so­nucunda, doğal gaz ile elektrik piyasaları doğrudan etkileşim içine girmiştir. Bu olumsuz durumu gide­rebilmek ülkemiz enerji politikalarının en önemli hedefi olmuştur. Doğalgaza aşırı bağımlı elektrik üretimimizi azaltabilmek için alınan önlemler so­nuçlarını vermeye başlamıştır. Şöyle ki; 2016 yılı Ocak ve Aralık ayı sonu verilerini kurulu güç açısın­dan incelediğimizde ilk sırayı aşağıdaki kaynaklardan hangisi almaktadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi karbon ayak izi salım analizlerinin amaç ve çerçeveleri arasında yer almaz?

Soru 7:

Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası tek çerçeve sözleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

CIVITAS programı kaç Avrupa şehrinin ulaşım problemi ile ilgilenmektedir?

Soru 9:

Türkiye Elektrik Krumu (TEK) ne zaman kurulmuştur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi /hangileri küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele edilmesi için Kyoto Protokolünün uygulanmasını önerdiği temel politikalar ve önlemler içinde yer alır? I.Karbon temelli enerji kaynaklarının desteklenmesi II.Yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi III.Sürdürülebilir tarımın desteklenmesi IV.Sera gazı yutaklarının azaltılması V. Enerji verimliliğinin artırılması

Soru 11:

Biri bağımlı diğeri bağımsız olmak üzere iki değişken arasında nedensellik ilişkisi aranması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kalitatif yöntemler arasında yer alır?

Soru 13:

Eskale etmek nedir?

Soru 14:

Enerji talebi üzerine ekonomik büyüme, nüfus ve enerji fiyatları gibi birden fazla faktörün etkisi arandığında kullanılması gereken tahminleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Bir bağımlı değişkenle birden fazla bağımsız değişkenin ilişkisi arandığında tercih edilen analiz yöntemi hangisidir?

Soru 16:

Ele alınan problem hakkında bilgi sahibi olduğu düşünülen uzmanlardan oluşan bir gruba anketler gönderilerek uygulanan tahminleme yönteminin adı nedir?

Soru 17:

Çok belirgin bir trend yoksa kullanılması önerilen, kolaylıkla anlaşılan, hesaplanan ve stabil tahminler üreten tahmin yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

I. Tüketilen enerjinin parasal değeri nedir? II. Enerji maliyeti toplam maliyetin yüzde kaçıdır? III. Enerji tüketimini ve maliyetini devamlı olarak kim gözden geçirir veya kaydeder veya değerlendirir? IV. İşletmenin büyüklüğü ne kadardır? (işçilerin sayısı, bölümler, fiziksel alanı nedir) Enerji yönetimi programı uygulanmaya başlanırken yukarıdaki sorulardan hangilerine cevap aranmalıdır?

Soru 19:

Bir bağımlı değişkenle birden fazla bağımsız değişkenin ilişkisi arandığında aşağıdakilerden hangi analiz yöntemi kullanılır?

Soru 20:

Geçmiş verilere azalan ağırlıkların uygulandığı bir tür hareketli ortalama yöntemidir. Ağırlık 0 < ? < 1 aralığındadır. Genelde tahminin stabil olması için küçük bir değer seçilir (0.1 - 0.2 arası). Yukarıda özellikleri verilen yöntem aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?