Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Direnç aynı zamanda iletkenliktir.
Şekil 1’de verilen devrede R1 =6 ? , R2 =10 ? ve kaynak gerilimi (V) 80 Volt’dur. Kaynaktan çekilen akımın değeri kaç Amper’dir?
Doğru Cevap: E) 5 A
Kapalı bir devrede üzerinden akım geçen tüm elemanlar aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?
Doğru Cevap: A) Devre elemanı
Kirchhoff akım yasasına göre ortak düğüm noktasındaki akımların cebirsel toplamı kaçtır?
Doğru Cevap: E) 0
Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Bir iletkenin direnci, üzerinden geçen akımla ters, üzerindeki gerilimle doğru orantılıdır. Direnç, akım ve gerilim arasındaki bu ilişkiyi belirleyen kanuna ne denir?
Doğru Cevap: A) Ohm Kanunu
Şekildeki devrede R1=4? , R2= 3? , R3=2? kaynak gerilimi ise V=28 Volt olarak verilmiştir. Buna göre R 1 direnci üzerindeki gerilim kaç Volt’tur?
Doğru Cevap: E) 16 Volt
Akım bölümünün gerçekleşeceği üç ya da daha fazla elemanın bağlı olduğu düğüm noktalarına ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Temel düğüm noktası
Aşağıdaki devreye göre R1=3?, R2= 4? ve R3=4? ve V1=10 volt olarak verildiğine göre I akımının değeri aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) 2A
Düğüm denklemleri yazılırken, Kirchhoff’un akım yasasına göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: D) Düğüm noktasına gelen akımlar eksi (–), düğüm noktasından giden akımlar artı (+) alınır.
R 1 üzerindeki gerilim kaçtır?
Doğru Cevap: D) 35 V
Yukarıdaki devreye göre I 12 ? akım değeri kaçtır?
Doğru Cevap: A) 1 A
I. Kaynak dönüşümü uygulanarak gerilim kaynağına seri bağlı direnç haline getirilerek eşdeğer devre çizilir. II. Akım kaynaklarının yönlerine bakılarak kaynaklar toplanır. III. Paralel bağlı dirençlerin eşdeğeri hesaplanır. Kaynak dönüşümünde özel durumlarda, devrede sadece akım kaynakları ve onlara paralel bağlı dirençler bulunuyorsa yukarıdaki adımlardan sırasıyla hangileri uygulanır?
Doğru Cevap: A) II-III-I
Yukarıdaki şekle göre 6 Ohm dan geçen akım kaçtır?
Doğru Cevap: A) -1 A
Sıcaklık değişim katsayısı 1.25 olan iletkenin 20 °C’da ölçülen direnç değeri 10 ?, son sıcaklıkta ölçülen direnci 110 ? olarak verilmektedir. Son ölçülen sıcaklık değeri kaç °C’dir ?
Doğru Cevap: C) 100
Gustav Robert Kirchhoff, Kirchhoff yasalarını kaç yılında bulmuştur?
Doğru Cevap: C) 1845
Kirchhoff’un gerilim yasası, kapalı bir elektrik devresinde devreye uygulanan gerilim ile seri bağlı dirençlerin üzerindeki gerilim düşümlerinin toplamının kaç olduğunu ifade etmektedir?
Doğru Cevap: A) 0
Aşağıdaki devre şemasına göre; A düğüm noktası üzerindeki akımların değerleri sırası ile İ1=3A, İ2=7A, İ3=2A, İ4=4A ise İ5 akımının değeri aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) 4A
Şekil 1’de I 1 = 2A, I 2 = 6A, I 3 = 3A, I 4 = 8A olduğuna göre I 5 akımın değeri kaçtır?
Doğru Cevap: D) 9 A
Aşağıdaki devre için E=24V, R1=2?, R2=3? , R3=5 ? olarak verildiğine göre devreden geçen ana akım değeri nedir?
Doğru Cevap: C) 2.4A
I. Devrenin çözümü için gerekli olan gözler belirlenir. II. Çözümü istenen devrede eğer göz akımlarının yönleri belirtilmemiş ise keyfi olarak seçilir. Genel olarak akım yönünün saat yönünde olması tercih edilir. III. Her bir göz için bir göz akımı atanır ve isimlendirilir. IV. Göz denklemleri yazılırken bir başlangıç noktası seçilerek, tekrar o noktaya gelindiğinde denklemin yazılımı sonlandırılmalıdır. V. Her bir göze Kirchhoff’un gerilim yasası uygulanarak göz sayısı kadar denklem yazılır. Çevre akımları yöntemi ile devrelerin analizi yapılırken yukarıdaki işlem basamakları hangi sırayla uygulanmalıdır?
Doğru Cevap: B) I-III-II-V-IV