logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Dili 1

Soru 1:

I. Yapım eklerinin çok oluşu II. Çekim eklerinin işlevsel oluşu III. Ses uyumlarının güçlü oluşu IV. Eklemesiz dil oluşu Yukarıdaki maddelerden hangileri Türkçe'de sözcük üretiminin kolay olmasını sağlayan özelliklerdendir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangi cümlede cümle dışı öğe bulunmaktadır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Türkçe’de yer alan sözcük öbeklerinin genel özelliklerinden birisi değildir?

Soru 4:

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde özne ile yüklem tekillik-çoğulluk açısından uyumlu değildir?

Soru 5:

Göktürkçe için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 6:

Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir deyim içermez ?

Soru 7:

24 saat kesintisiz yayın yapılıyor olması Yabancı kökenli sözcüklere sıklıkla yer verilmesi Argo dilinin yoğun olarak kullanılması Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Radyo ve Televizyon Programlarının dilde yeni sorunlar yaratmasına sebep olmaktadır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, yüklemi gereklilik kipinin teklik 3. kişisi olan ve özne almayan cümlelerden biridir?

Soru 9:

Türkçe'nin bilinen ilk yazıtı olan Çoyr yazıtı hangi yüzyıla tarihlenmektedir?

Soru 10:

Dillerin söz varlıklarının hiç azımsanmayacak bölümlerinden birini alıntı, yani başka bir dilden gelen sözcükler oluşturur.Aşağıda sıralanan özelliklerden hangisi ya da hangileri alıntı ile ilgilidir?             I. Diller arasındaki sözcük alışverişinin gereklilikten ya da özentiden kaynaklanan nedenleri olabilir.                                                                  II. Dil etkileşiminin başta gelen nedenlerinden biri de dindir.                   III. Moda akımlarının dildeki etkileri olabilir.                                              IV. Teknolojik gelişmeler de diller arasındaki alışverişlerde etkilidir.

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ikilemedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi deyim ile atasözü arasındaki farklardan biri değildir?

Soru 13:

Johanson ve Csató (2006) coğrafi, genetik ve tipolojik ölçütleri esas alarak yaptığı sınıandırmada Türk dillerini altı gruba ayırır aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 14:

Argo ile ilgili ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi birleşik sözcüğün özelliğidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Türkçede karşılıkları olmasına rağmen özenti alıntıların yapıldığı kelimelerden biri değildir?

Soru 17:

İmla olarak da adlandırılan ve bir dilin belli kurallarla yazıya geçirilmesi; söz varlığının yürürlükte olan ses, biçim, köken bakımından kurallara uygun olarak yazılması, noktalama  işaretlerinin yerli yerinde kullanılması olarak tanımlanan dil bilgisi  terimi şıklarda hangisidir?

Soru 18:

Telaffuz, sesletim, söyleniş olarak da adlandırılan ve bir sözcüğün ses, hece, ton, vurgu bakımından söylenme biçim  olarak tanımlanan dil bilgisi terimi şıklardan hangisidir?

Soru 19:

"Farsça 'nazik' sözünden Arapça çekim kuralına göre 'nezaket' sözünün türetilmesi farklı bir örnektir. Farsçada da Arapçada da nezaket diye bir sözcük yokken Osmanlı Türkçesinde türetilen bu sözcük, günümüz Türkçesinde hala kullanılmaktadır."Yukarıdaki ifade doğrultusunda aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?

Soru 20:

Bir cümlede yer tamlayıcısı açıklayıcısı ile birlikte yer alabilir. Aşağıdakilerin hangisi buna örnektir?