logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Dili 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kasıtlı yaratma örneği değildir?

Soru 2:

Konuşma esnasında cümleler veya sözcükler arasında verilen kısa aralıklara ne ad verilir?

Soru 3:

"Oku baban gibi eşek olma." cümlesi Türkçenin bir özelliğine dikkat çekmek amacıyla sıkça kullanılmaktadır. Bu özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

“Dil atalardan bize kalan bir miras, bir emanettir. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu emanete karşı, paha biçilmez, kutsal ve dokunulmaz şeylere karşı duyulan saygı gösterilmelidir”. Bu söz, her dilin konuşucusu için bir kılavuz olmalıdır.” Bu sözü aşağıdaki kişilerden hangisi söylemiştir?

Soru 5:

"Kültürü oluşturan ögeler, genel anlamda maddi ve manevi veya somut ve somut olmayan biçiminde sınıflandırılabilir" bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi manevi kültür unsurlarımıza örnek olarak gösterilebilir?

Soru 6:

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde sıfat-fiil bulunur?

Soru 7:

Göçmen azınlık dili nedir?

Soru 8:

Gelin sözcüğü, emir kipinde bir cümle veya “evlenmek için hazırlanmış, süslenmiş kız veya yeni evlenmiş kadın” anlamında bir ad olarak anlaşılabilir. Bu farklılığa yol açan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi siyasal ve etnik bakımdan dil türlerinden biridir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisinde en temel ünlü ses ile en zayıf ünlü ses sırasıyla birlikte yer almaktadır?

Soru 11:

Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir edilgen çatı örneğidir?

Soru 12:

"Balkan savaşları zamanında Bulgaristan'a yerleşen Türk aileler günümüzde hala bu ülkede yaşamlarını sürdürmektedir" bu bilgiye göre bu ailelerin günümüzde kullandıkları dil için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 13:

Johanson ve Csató’nun coğrafi, genetik ve tipolojik ölçütleri esas alarak yaptığı Türk dilleri sınıflandırmasına göre Yakutça, Tuvaca, Hakasça ve Dolganca dilleri hangi gruba dahildirler?

Soru 14:

Türkçede ünsüz harflerle verilen ses özellikleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Kuzey Türkçesinin diğer adı nedir?

Soru 16:

10 Haziran 1928’de Dil Encümeni adıyla bir komisyon kurulan komisyonda aşağıdaki ilkelerden hangisi kabul edilmemiştir ?

Soru 17:

Herhangi bir sözcük türüne dahil olmayan, yani eylem, isim, sıfat, zarf gibi sözcük türlerinden birine girmeyen bağımlı biçim birimlerine ne ad verilir?

Soru 18:

Sözcük yapımının tanımı nedir?

Soru 19:

Gerek ana dili konuşurları gerekse diğer dillerin konuşurları tarafından devlet yönetiminde ve kamu alanında yasal ve zorunlu olarak kullanılması gereken dil veya dillere ne ad verilir?

Soru 20:

Kendilerinden daha küçük anlamlı parçalara ayrılamayan, sözlüksel anlam taşıyan ve bir sözcük türüne ait olan biçim birimlerine ne isim verilir?