logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Dünya Ekonomisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi feodalizmin çözülmesiyle mülksüzleşen işçi sınıfını tanımlamak için kullanılan sosyolojik bir terimdir?

Soru 2:

Geri kalmışlığın nedenini ülkelerin birbirleri ile giriştikleri ilişkilerin bir sonucu olarak gören görüşe göre, hemen hemen bütün geri kalmış ülkeler için geçerli olan ve günümüzdeki geri kalmışlığın genel çerçevesini çizen tarihsel neden aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangileri küreselleşmenin ne zaman başladığı ile ilgili tartışılan olasılıklar arasında yer alır? I. Küreselleşme tarihin başlangıcından beri var olan bir süreçtir. Ancak son yıllarda hızında ani bir azalış gerçekleşmiştir. II. Küreselleşme modernleşme ve kapitalizmin gelişmesi ile yaşıttır. Son yıllarda hızında artış yaşanmaktadır. III. Küreselleşme sanayi ötesi toplum, modern ötesi toplum ve kapitalist düzenin çözülmesi ile ilgili olarak son yıllarda ortaya çıkan yeni bir olgudur.

Soru 4:

Gilpin küreselleşmenin kapitalizmin gelişimine bağlı olduğunu söyleyerek, kapitalist piyasanın küreselleştirici etkisinin yüksek olması için jeopolitik istikrarın sağlanması gerektiğini ve bu istikrarı sağlamanın yolunu da uluslararası ekonomi politikasına süper bir gücün hâkim olması olarak görmektedir. Gilpin’e göre bu süper güç nasıl bir ülke olmalıdır?

Soru 5:

1980’den sonraki yıllarda gelişmekte olan ülkelerin çoğu, yeni ....... politikalar olarak adlandırılan ve daha önce gelişmekte olan ülkelerin uyguladıkları politikalardan tamamen farklı olan ekonomik politikaları kabul etmişlerdir.Cümledeki boşluğu hangi şık ile doldurmak mümkündür?

Soru 6:

II. Dünya Savaşı sonrasında küresel finansal sistemin ve ortaklaşa mali yönetimin benimsenmesi ve 1944'te IMF'nin kurulmasıyla sonlanan anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

IMF ne zaman kurulmuştur?

Soru 8:

Adam Smith'in temsil ettiği “Klasik İktisat Okulu” hangi yıllara kadar hakim görüş olmuştur?

Soru 9:

"Tam zamanında üretim firmanın içinden ve dışından sağlanan ara girdilerin miktar ve kalite açısından güvenilir olmasını gerektirmektedir. Japon kalite kontrol sisteminde her bir işçiye görev düşmektedir. Japonların toplam kalite yönetimi 1960’lı yıllardan beri önce hızla Japonya’da yayılmıştır. Günümüzde aynı hızla Avrupa ve Kuzey Amerika’da yayılmasına devam etmektedir" Yukarıdaki tanım  Japon yönetim anlayışının özelliklerinden hangisinin tanımıdır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi XX. yüzyılda ortaya çıkan IMF, Dünya Bankası, GATT gibi uluslararası organizasyonların kuruluş amacıdır?

Soru 11:

Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) ne zaman yürürlüğe girmiştir?

Soru 12:

Dünyada Üçüncü küreselleşmede sermaye güçlenmiş emek zayıflamıştır. Aşağıdakilerden hangisi emeğin zayıflama nedenlerinden biridir?

Soru 13:

Nüfusun yapısını inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

IMF hangi yılda kurulmuştur?

Soru 15:

Sadece bitkileri, hayvanları ve diğer organizmaları değil her bir tür içindeki genetik stokları ve ekosistemlerin çeşitliliğinin korunmasını da kapsayan  ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyici çevresel politikalar içinde yer alacak etkinlik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Günümüz ekonomisinde sıcak para dolaşımını belirleyen en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Modern toplumun tarihsel gelişimi içerisinde maddi ilişkilerden güç ilişkilerine evrilen toplumsal ilişkilerin günümüzde geldiği aşama aşağıdakilerden hangisi ile isimlendirilmektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Güneydoğu Asya’da yer alan ve bölgedeki ekonomik gelişmelerin gerisinde kalan komünist toplumlar arasında yer almaz?

Soru 19:

1960-2010 yılları arasındaki 50 yıllık süreçte dünya ekonomisindeki gelişmeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Doğu Asya tipi kalkınma modelinin özelliklerinden biridir?