Aşağıdakilerden hangisi 1980'li yıllarda Washington Kararları da denilen serbest piyasayı etkin kılmaya dönük politikaların uygulanmasının sonuçlarındandır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Gelişmekte olan ülkelerde seri biçimde borç krizleri olması
Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı sonrası bilim ve teknoloji arasındaki sınırın giderek belirsizleşmeye başlaması ile birlikte her ülkenin üstünlük sağlamak istediği teknolojilerden biri değildir ?
Doğru Cevap: C) Nanoteknoloji
XVIII. yüzyıl insanlık tarihine hangi çağ olarak olarak geçmiştir?
Doğru Cevap: B) Aydınlanma çağı
1780’lerden günümüze kadarki dönem önemli teknoloji değişimleri anlamında 5 bölüme ayrılarak ele alınmıştır. Bu dönemde yap-boz diye tabir edilebilecek ve yaparak, görerek öğrenme biçimi yaygın olan eğitim sistemi idi. Global anlamda endüstriyel sektörler için en önemli ürün pamuktu. Bu dönem aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) 1780-1840
1980’li yıllarda gelişmekte olan ülkeler arasında geniş kabul gören ekonomi politikalarını Williamson, “Washington Kararları” adını verdiği listede toplamıştır. Williamson’un listesinde aşağıdakilerden hangisi yer almaz ?
Doğru Cevap: A) Vergi tabanının daraltılması
"............. yenilikler ekonomik etkinlik alanlarında sürekliliği olan küçük yeniliklerdir. Bu yenilikler yeni mal ya da hizmet kuşakları ya da yeni üretim yöntemleri geliştirmez." Yukarıdaki boş bırakılan yere gelmesi gereken uygun kavram hangisidir?
Doğru Cevap: B) Artımsal
Aşağıdakilerden hangisi geleceğin ürünlerini, çoğunlukla teknik uzmanlara danışarak belirlemeye dayalı yaklaşıma verilen isimdir?
Doğru Cevap: B) Teknoloji itmesi
200 yıl önce olduğu gibi günümüzde de bir grup düşünür geleceğe umutla bakmaktadır. “Gelecek İki Yüzyıl” ve “Yaklaşan Patlama” adlı kitaplarında yeni teknolojilerin yol açtığı verimlilik artışlarından, maliyetlerdeki düşüşlerden rasyonel ekonomik politikalardan ve enerji krizinin çözümünden söz eden ve Amerika’nın liderliğinde refah içinde bir dünya toplumu tablosu çizildiğine inana ünlü düşünür kimdir ?
Doğru Cevap: D) Herman Kahn
Aşağıdakilerden hangisi Japonya'da başlatılan teknoloji politikalarında önemli yere sahip olan kent devletlere verilen isimdir?
Doğru Cevap: D) Teknopolis
Klasik iktisatçıları, merkantilistlerden ayıran temel özellik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Eğitime önem vermeleri
Aşağıdakilerden hangisi 1980’li yıllarda gelişmekte olan ülkeler arasında geniş kabul gören ekonomi politikalarından biri değildir?
Doğru Cevap: E) Doğrudan yabancı yatırımlar karşısına engellerin konulması
İngiliz Sanayi Devrimi’nin İngiltere’ye sağladığı üstünlüğü bütün açıklığıyla ilk kavrayan, Alman İktisatçı kimdir?
Doğru Cevap: B) Friedrich List
1980’li yıllarda sömürülmekten yakınan geri kalmış ülkelerden gelen düzen değişikliği talebine, lider ülkeleri temsil eden hangi kuruluşlar da eşlik etmeye başlamıştır?
Doğru Cevap: D) IMF ve Dünya Bankası
I. Akarsu II. Rüzgâr III. Sular IV. Işınlar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri akışkan kaynaklar sınıfına girmektedir?
Doğru Cevap: E) Hepsi
I. Okyanus dalgaları II. Işınlar III. Toprak Yukarıdakilerden hangileri akışkan kaynaklardandır?
Doğru Cevap: C) I ve II
Aşağıdakilerden hangiside yaşanan gelişmeler Malthus'un İngiltere hakkındaki kehanetlerinin gerçekleşmesini engelleyen faktörlerden biri değildir?
Doğru Cevap: C) Geleneksel tarıma devam edilmesi
2000 yılının Eylül ayında BM genel kurulunda açıklanan Bin Yıl Kalkınma hedefleri ile aşağıdakilerden hangisinin amaçlandığı söylenemez?
Doğru Cevap: E) İthal ikameci politikaların benimsenmesi
Serbest Ticaret Deregülasyon Yabancı yatırımlarının denetlenmesi Gerçekçi ve rekabetçi döviz kurları Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri 1980’li yıllarda gelişmekte olan ülkeler arasında uygulanmaya başlanan ekonomi politikalarındandır?
Doğru Cevap: E) I-II-IV
Aşağıdakilerden hangisi sanayileşme yarışında geri kalan ülkeler için dünya teknolojisini yakalama fırsatı yaratmaktadır?
Doğru Cevap: A) Teknolojide hızlı ve köklü dönüşüm dönemleri
Klasik iktisatçılarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: E) Nüfusun sayıca çokluğunu ülke için zenginlik olarak kabul etmişlerdir.