logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Dünya Ekonomisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin sağladığı faydadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, büyük bunalıma kadar gelen dönemde dünya ticaretine hükmeden ülkeler arasında yer almaz ?

Soru 3:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi 1980’li yıllarda “zenginlerin vergilerini düşürelim ki yoksulun durumu düzelsin” anlayışıyla Anglo-Amerikan modelini temsil etmektedir?

Soru 4:

I. Gelişmiş ülkeler­in kamu borçları azalırken, gelişmekte olanların kamu borçları artmaktadır. II. Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkelerin GSYH rakamları arasındaki  mutlak fark kapanmaktadır. III. OECD ülkelerinde Amerika’ya oranla kamu borçları daha yüksektir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere ilişkin yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Doğu Asya tipi kalkınmanın unsurlarından birisi değildir?

Soru 6:

İki kutuplu dünya düzenini eleştirerek barış içinde yaşamayı öneren ve sömürgelerin özgürlük hareketlerini destekleyen hareket aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi işçi sınıfını tanımlamak için kullanılan sosyolojik bir terimdir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ulus devletin varlığını korumasını sağlayan gerekçelerden biri değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında sürdürülen sürekli gerginlik ve sınırlı çatışma biçimine verilen isimdir?

Soru 10:

Globalleşme ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur? 1. 1983'te, Theodore Levitt globalleşmeyi, pazarların bütün dünyada birbirlerine yönelmesini tanımlamak için önermiştir. 2.  1990’lı yıllarda bu terimin kapsamı Kenichi Ohmae tarafından değer zincirinin tümünü kapsayacak biçimde geliştirilmiştir. 3. Global kapitalizmin zaferi 2001-2008 yılları arasında olmuştur.

Soru 11:

"Politik ekonomi" olarak adlandırılan dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Son yıllarda yakaladığı büyüme hızı ile dikkatleri üzerinde toplayan ABD’nin birtakım yapısal sorunları da mevcuttur. Aşağıdakilerden hangisi bu yapısal sorunlardan biri değildir ?

Soru 13:

1990-2011 Dünya' da İmalat sektörüne bakıldığında aşağıdaki ülkelerden hangisi daha fazla pay almaya başlamıştır?

Soru 14:

'........., piyasaların dengesizliği durumunda bir müdahale gereklidir. Piyasalarda “Genel Denge” ancak devletin ekonomiye müdahalesi ile söz konusu olabilir.' Boş bırakılan yer için en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi  1992 yılında firmalar arasındaki birleşmelerle küreselleşen, OECD tarafından belirlenmiş  endüstri dallarından biridir?

Soru 16:

I. ABD ve Almanya'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisidir. II. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahiptir. III. Sosyalist piyasa ekonomisi uygulanmaktadır. Çin'e ilişkin yukarıda belirtilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Hungtington ’un dünya barışının korunması konusundaki önerilerini Emre Kongar'ın aktarımlarından biridir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 1976’da Nobel Ödülü almış ünlü iktisatçıdır?

Soru 19:

"Keynesçi görüşe göre ekonomi daralırken işsizlik ..........., ekonomi genişlerken işsizlik ............ Enflasyon ve işsizlik arasındaki ilişki birbirine ............ orantılıydı (Ünlü Phillips eğrisi)." Yukarıdaki cümlede bırakılan boşlukları tamamlayacak uygun ifadeler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

1500 ve 1850 yılları arasında beyaz tüccarların Afrika'dan Amerika kıtasına götürdüğü kölelerin Amerika'dan sonra en büyük kısmı hangi ülkeye sürülmüştür?