logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Dünya Ekonomisi

Soru 1:

Liberal bir süper gücün dünyaya hâkim olduğu ikinci dönem hangi yılları kapsamaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi kalkınmanın başlıca bileşenlerinden biri değildir?

Soru 3:

Ülkelerin geri kalmışlığını gösteren çeşitli belirtiler bulunmaktadır. Bunlar gelişmiş ülkelerde bulunmayan problemlerdir. Geri kalmışlığın belirtileri bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlış bilgi içermektedir?

Soru 4:

İnsanlık tarihine “Aydınlanma Çağı” olarak geçmiş olan yüzyıl aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Globalleşme çağında üretim hiyerarşisinin yeniden yapılandığı gözlenmektedir. Bu durum globalleşmeyle dünya üretiminin homojenleşmediğini, tam tersine uzmanlaşmanın farklılaştığı anlamına geliyor. Güney Doğu Asya ülkeleri aşağıdaki alanlardan hangisinde tam uzmanlaşmıştır?

Soru 6:

Asya’nın dört kaplanı ya da ejderhalar gibi sıfatlarla anılır ha^le gelmiş,ihracata dayalı sanayileşme stratejisi ile yeni sanayileşen ülkeler grubunda olan ülkelerden hangisi doğru verilmemiştir?

Soru 7:

I. Kârın paylaşımı II. Ekonomik motivasyon III. Halkın istihdamı IV. Kârı gerçekleştirme Yukarıdakilerden hangileri sanayi devriminin kökenin yer alan amaçlardır?

Soru 8:

Doğu Bloku kaç yılında çözülmüştür?

Soru 9:

Doğal kaynakları ve ekosistemleri korumak için lobi faaliyeti yapan kişiler hangi kavram ile anılmaktadır?

Soru 10:

Japonya' da yüksek teknoloji araştırmalarını bölgeselleştirmeye ve yerel ARGE kolaylıklarını güçlendirmeye yönelik olarak, bölgesel araştırma çekirdeği kavramı çerçevesinde geliştirilen programa göre , yine bölgeler bazında gerçekleştirilmek üzere  ana hedefler  seçilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu hedeflerden biridir? I. Sanayi, üniversite ve devlet tarafından ortak yürütülen araştırmalar için deneysel araştırma enstitülerinin kurulması. II. Araştırma eğitimi ve öğretimi için yeni olanaklar yaratılması. III. Teknik enformasyonda daha ileri düzeyin yakalanabilmesi için veri tabanı sistemleri geliştirilmesi; konferans ve sergi salonları kurulması.IV.  Risk taşıyan işler için “inkübatörler” (kuluçkalıklar) oluşturulması.

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi İnsani Gelişme Endeksinin kriterlerinden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi 1990 yılında dünya imalat endüstrisinde en büyük paya (yaratılan katma değere göre) sahip 5 ülkeden biri değildir?

Soru 13:

“Gelecek İki Yüzyıl” ve “Yaklaşan Patlama” adlı kitaplarında yeni teknolojilerin yol açtığı verimlilik artışlarından, maliyetlerdeki düşüşlerden rasyonel ekonomik politikalardan ve enerji krizinin çözümünden söz eden yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi sanayileşme sürecinin esas belirleyici ülkelerinden birisidir?

Soru 15:

Avrupa’da 16.yy’dan 18.yy’ın ortalarına kadar uygulanan iktisat politikasına ne ad verilir?

Soru 16:

I. Açlık ve fakirliğin kökünü kurutmak II. Temel eğitime evrensel erişim III. Cinsiyet eşitliği ve kadınların dâhil edilmesi IV. Çocuk ölümlerini azaltmak V. Anne sağlığını arttırmak VI. HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla savaşmak VII. Çevresel sürdürülebilirliğin elde edilmesi VIII. Kalkınma için küresel ortaklık geliştirmek Yukarıdakilerden kaç tanesi 2000 yılının Eylül ayında New York’ta yapılan BM Genel Kurulunda  edilen BKH(Binyıl Kalkınma Hedefleri) arasında yer alır?

Soru 17:

Aşağıdaki gelişmiş ekonomileri yakalama aşamalarından hangisinde teknoloji ve yönetimde uzmanlaşma ve yüksek kaliteli mal üretimi gerçekleşir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi doğum oranını etkileyen faktörlerden biri değildir?

Soru 19:

Doğumların arttırılması gerektiğini savunan Pronatalist filozof kimdir ?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi geri kalmışlığın bir nedeni olarak kabul edilebilir?