logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Dünya Ekonomisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi yeni dünya düzeninin yaratılmasındaki en önemli nedenlerinden birisidir?

Soru 2:

Gilpin'in uluslararası finansal piyasaların gelişiminde söz ettiği üç tarihsel aşamadan 1947-1985'de yaşananlardan biri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Dünyadaki siyasi–ekonomik–sosyal değişimler ele alındığında, aşağıdakilerden hangisi 2001-2008 arası dönemde gerçekleşmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi ülkeler arasındaki mal ve hizmet değiş tokuşu anlamına gelmektedir?

Soru 5:

I. Küresel terörün kontrol edilememesi II. Küresel refah ve sosyal güvenlik sorunu III. Ülkeler arası savunma sorunları Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ulus devletin varlığını koruyan gerekçelerdenedir?

Soru 6:

Aşağıdaki hangi iki üke arasında mütekabiliyetin olması beklenebilir?

Soru 7:

Milliyetçilik Avrupa'da ne zaman egemen hale gelmiştir?

Soru 8:

Bretton Woods anlaşmaları, işleyişi yeni kalkınmış olan ülkelerin denetiminde olacak yeni bir para sistemini hangi yılda getirdi?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Anglo-Amerikan Modeli ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası ticareti, düzenleyen çok taraflı bir anlaşmadır?

Soru 11:

1930’lu yıllara kadar gelişmiş ülkelerde hâkim olan ekonomik düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

2.Dünya Savaşı'nın çıkmasına zemin hazırlayan nedenlerden sovyetlerin nüfuz alanını genişletme isteği ilk hangi yılların sonunda  açığa vurulmuştur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi dünya ekonomisinin son kırk yılındaki korumacılığın işlevindeki değişimi ifade etmektedir?

Soru 14:

Teknik olarak da küreselleşmenin başlangıcını hangi yüzyıl olarak ifade etmek daha doğru bir yaklaşımdır?

Soru 15:

Geri kalmışlığı ülkelere özgü ırk, din, coğrafi konum gibi endojen nedenlere bağlayan görüşler yüzyılımızın başında reddedilmiştir. Ünlü politikacı, geri kalmışlığın nedenini ülkelerin birbirleri ile giriştikleri ilişkilerin bir sonucu olarak görmektedir. Ona göre, hemen hemen bütün geri kalmış ülkeler için geçerli olan tarihsel bir neden günümüzdeki geri kalmışlığın genel çerçevesini çizmektedir.Paragrafta kimden bahsedilmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi ihracata dayalı sanayileşme stratejisi ile yeni sanayileşen ülkeler grubunu oluşturmuş ve Asya’nın dört kaplanı ya da ejderhalar gibi sıfatlarla anılan ülkelerden değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi bir Firmanın Uluslararasılaşması İçin Temel Nedenlerinden biridir?

Soru 18:

Etkin üretimin elde edilmesini sağlayan küreselleşme sosyal güvenlik ve refah sorununu çözemediği için ulus devlete ihtiyaç devam etmektedir. Burada bahsedilen devlet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma O¨rgütü(UNIDO) ne zaman kuruldu?

Soru 20:

...........’de yapılan Westphalia Barış Anlaşması ile birbirleriyle amansız rekabet içindeki büyük ülkeleri hanedanlıklara, dinî inançlar ve dillere göre bölerek Kıta Avrupası’na huzur getireceği düşünülmüş, ancak bu anlaşma düzen arayışlarına cevap getirmediğinden kararsızlık Fransız İhtilali’ne (1789) kadar sürmüştür. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?