logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Dünya Ekonomisi

Soru 1:

Aşağıda yer alan seçeneklerden hangisinde Soğuk Savaş döneminde yaşanan savaşlar doğru biçimde verilmiştir?

Soru 2:

Gelişme çabasındaki ülke grupları içerisinde genellikle komprador nitelikli burjuvaziye sahip olan ülkeler grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Savaş II. Kültürel ilişkiler III. Diplomasi IV. Sömürgecilik Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri XIX. yüzyılda uluslararası ilişkiler modelinin anahtar ilişkileri arasında yer alır?

Soru 4:

James Galbright ABD’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkileyen 2008 krizinin tekrarlanması muhtemel bir kriz olmasını aşağıdaki hangi gerekçeye bağlar?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi 19. yy boyunca görülen nüfus artışlarının nedenlerinden biridir?

Soru 6:

XVIII. yüzyıla insanlık tarihine aşağıdaki hangi özelliği ile geçmiştir?

Soru 7:

Egemen ulus devlet sürecinde ve devletin tam etkili olduğu tekli ekonomi modelinde geçerli olan Keynesçi ekonomi teorisinin gözden düşüşünde, devletin etkisini zayıflatan dört farklı ekonomiden söz edilebilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bunların içerisinde yer almaz?

Soru 8:

30 Aralık ............. tarihinde Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya Cumhurbaşkanlarının bir araya gelerek SSCB yerine bağımsız devletlerden oluşan Bağımsız Devletler Topluluğu’nu kurdu. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 9:

2015 verilerine göre Çin, ekonomik büyüklük açısından dünyada kaçıncı sırada yer almıştır?

Soru 10:

Nüfus artışını zenginlik değil problem kaynağı olarak gören, eğitimsiz cahil halkın iktisadi gelişmeyi engelleyeceğini öne sürerek az çocuk fikrinin insanlara kabul ettirilmesi gerektiğini savunan iktisadi görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Küresel ısınma ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur? I. Küresel ısınma, yeni kalkınma gündeminin pek çok hedefine ulaşmanın ve sürdürülebilirliğin ön koşulu olan ve çözüm bekleyen öncelikli problem olarak kabul görmektedir. II. Küresel ısınma probleminin çözümü, yenilikçi teknolojiler ve bu teknolojileri kullanan iş adamları, devletlerin çözüme yardımcı olma kararlılığı, sivil toplum gücünün çözüm için harekete geçme isteği olmadan mümkün değildir. III. Dünya üzerindeki belirli işletmelerin problemin farkında olması ve işbirliği dışında kalması gerekmektedir. IV. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH), küresel ısınma ve kalkınmanın birlikte ele alınmasını gerektirmektedir.

Soru 12:

XIX. yüzyılın sonuna kadar kölelik sistemine dayalı zorla göç, günümüzde yerini hangi göç kavramına bırakmıştır?

Soru 13:

OECD tarafından belirlenen 1992 yılında firmalar arasındaki birleşmelerle küreselleşen dört endüstri dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Geçen yüzyıl boyunca en baskın olarak kullanılan üretim yöntemidir. 1920’li yılların başında uygulamaya konan yöntem, vasıfsız işçilerin bir üretim bandı oluşturduğu, kitle üretimi ve kitle tüketimi üzerine kurulu bir sistemdir. Her bir işçi üretim bandında çok küçük ve vasıfsız bir işle görevlendirilmiş olup, bütünün (yani üretilen ürünün) ne olduğu konusunda bilgisizdirler.Paragrafta bahsedilen üretim sisteminin adı nedir?

Soru 15:

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bütün gelişmiş ülkelerde hızlı bir düşüş yaşanan tarım nüfusu en hızlı düşüşü hangi iki ülkede yaşamıştır?

Soru 16:

ABD'de emlak sektörü ile başlayan ve tüm dünyayı etkileyen kriz kaç yılında olmuştur?

Soru 17:

Siyaset bilimci Huntington’a göre aşağıdakilerden hangisi uygarlıkları çatışmaya sürüklemektedir?

Soru 18:

Aşağıda yer alan seçeneklerden hangisi sıcak para akışının olumsuz sonuçlarından biridir?

Soru 19:

XIX. yüzyılda yüksek bir nüfus artışı yaşanan kıta aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Doğu Asya Tipi Kalkınma'nın unsurlarından biri değildir?