logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İthalat ve İhracat İşlemleri

Soru 1:

Peşin bedelle yapılan ihracatlarda izlenecek işlem sırasında, İhracatçı firma, ithalatçı firmaya proforma fatura gönderdikten sonra ne yapılır?

Soru 2:

İhracatçının, yurt dışına sattığı mal ile ilgili sevk vesaikinin ithalatçının bankasınca akreditif işlemlerine aracılık etmesi için belirlenen ülkesindeki bir bankaya teslimini müteakip, vesaiklerin akreditif şartlarına uygunluğunun saptanması üzerine mal bedelini tahsil etmesine imkan sağlayan bir kredi işlemine ne ad verilir?

Soru 3:

Türkiye'de 1940'lı yıllara kadar dış ticaret fazlası verme sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi serbest bölgelerin dezavantajlarından biri değildir?

Soru 5:

Hangi tür dampingi tercih eden üreticilerin amacı ölçek ekonomilerinden yararlanarak üretim kapasitelerini artırmaktır?

Soru 6:

Aşağıdaki ödeme şekillerinden hangisi ihracat gerçekleşmeden mal bedelinin ithalatçı tarafından gönderilmesi ve daha sonra satış sözleşmesi konusu olan malın sevk edilmesidir?

Soru 7:

Döviz tahsisi, Mahsup, Net döviz girdisi, Transit ticaret yukarıdakilerden hangisi ya da hangilerine göre sonuçlandırılabilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi gerçekte bir satış değil, satış imkanı arama yoludur?

Soru 9:

Amir bankanın, muhabir nezdindeki hesabının borçlandırılması yoluyla, Amir banka nezdindeki muhabir banka hesabının alacaklandırılması yoluyla, Üçüncü bir bankanın aracılığı yoluyla, Muhabir nezdinde açtırılan bir akreditifle ilgili ödeme yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ile yapılabilir?

Soru 10:

Türkiye'de İthalat Mevzuatı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Seçeneklerde verilen Akreditifli Ödeme Yöntemine göre Yapılan ihracat işlemlerinden hangisi işlem sırasına göre diğerlerinden önce gelmektedir?

Soru 12:

Gümrük vergileri Üçüncü ülkelere karşı AB'yi koruma Rekabet ortamı oluşturma Teknik engelleri ortadan kaldırma Serbest dolaşıma engel kotalar Yukarıdakilerden hangileri AB'nin ortak ticaret politikası oluşturma sebeplerindendir?

Soru 13:

İthalat işlemlerinde son aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Karşı tedbir alınabilen sübvansiyonlarda “ciddi zarar”’ın varlığının kabul edilebilmesi için söz konusu olan ürüne uygulanan sübvansiyonun mal değerinin yüzde kaçını geçmesi gerekir?

Soru 15:

İhracat iş akışında mal sevki aşamasındaki son basamak nedir?

Soru 16:

Vesaik İbrazında Ödeme, Poliçe Kabullü Ödeme, Poliçe İştirası, Vadeli Ödeme, Akreditiflerde yükümlülüğün yerine getirilmesi yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ile yapılabilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi haksız ticari uygulamalar karşısında alınacak otonom önlemlerden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi vesaik mukabili ödeme işleminin yürütülmesinde yer alan taraflardan biri değildir?

Soru 19:

.............. ........... hükümleri gereğince ithalatı yasak ürünler dışındaki ürünlerin ithalatı gerçekleştirilebilir. İfadesinde boş yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 20:

Bir ürünün fabrika çıkışı normal değeri 225$, bu ürünün fabrika çıkışı ihraç fiyatı 205$ ve CIF ihraç fiyatı 215$ olan bir ürün için damping marjı yüzde kaçtır?