logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Gümrük Mevzuatı

Soru 1:

Türkiye’ye ihraç amacı ile yapılan satışta, Gümrük Yönetmeliğinin 43. ve 44. maddelerine göre gerekli düzeltmelerin de yapıldığı fiilen ödenen veya ödenecek fiyatı belirleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Transit rejimine tabi tutulan eşya Türkiye Gümrük Bölgesi içinde nereden nereye taşınabilir? I- Yabancı bir ülkeden Türkiye’ye II- Türkiye’den yabancı bir ülkeye III- Yabancı bir ülkeden gelip yabancı bir ülkeye

Soru 3:

Verilerin birim ve ağırlık gibi fiziki ölçütler üzerinden alındığı tarife hangisidir?

Soru 4:

Subjektif vergi mükellefiyetini (kişiye ait) kaldırıcı hükümlere ne ad verilir?

Soru 5:

Hangisi/leri Türk Gümrük mevzuatına göre belirlenen gümrük rejimlerindendir? I- Transit rejimi II- Gümrük antrepo rejimi III- İhracat rejimi

Soru 6:

I) Birbirlerinin memuru veya idarecileri olmamaları II) Birbirlerinin yasal ortakları olmaları III) İşçi ve işveren ilişkisi içinde bulunmamaları IV) Birinin diğerini dolaylı veya dolaysız olarak kontrol etmesi V) Aynı ailenin üyeleri olmamaları Gümrük kıymetinin belirlenmesinde alıcı ile satıcı arasındaki ilişkinin varlığı yalnızca hangi durumlarda kabul edilir?

Soru 7:

Objektif vergi mükellefiyetini (eşyaya ait) kaldırıcı hükümlere ne denir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi gümrük işlemlerinde beyan şekillerinden değildir?

Soru 9:

Gümrük kıymetinin belirlenmesinde aşağıdaki durumlardan hangisinde alıcı ile satıcı arasındaki ilişkinin varlığı kabul edilmez?

Soru 10:

İthal eşyasının imalatı, ihraç edilmek üzere satışı veya kullanımı ya da yeniden satışı ile ilgili hakların kullanımı nedeniyle patent, dizayn, telif hakkı vb adlar altında yapılan ödemelere verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara ait hükümler saklı kalmak kaydıyla, serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak Türkiye Gümrük Bölgesine giren eşya ile üretiminde kullanılan girdilerin yerli olup olmadığına bakılmaksızın 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 18. Ve 19. Maddesi hükümlerine göre Türk menşeli sayılan eşya olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Gümrük kıymetinin belirlenmesinde alıcı ile satıcı arasındaki ilişkinin varlığı aşağıdakilerden hangisi değildir?

Soru 13:

Hangi tarihte ,Brüksel Kıymet Anlaşmasında ifade edilen Brüksel kıymet tarifi daha sonra yerini adına Cenevre Kıymet Sözleşmesi denen anlaşmaya bırakmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi serbest dolaşıma giriş rejimi için doğru bir ifade değildir?

Soru 15:

Deniz yolu ile gelen eşya, özet beyan verildiği tarihten itibaren kaç gün içinde tamamlanır?

Soru 16:

İthal edilen mallar üzerinden alınması gereken vergi miktarı veya oranlarını gösteren listeye ne ad verilir?

Soru 17:

Üçüncü ülkelere uygulanacak tavizli vergi oranlarını gösteren Gümrük Giriş Tarife Cetvelinin sütunu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Yabancı ülkelerden gelen ve kendi kanun ve tarifelerinde yazılı esaslara göre vergiye tabi tutulan bütün eşya ve kişilerin muayene ve kontrol edildiği hat ve bölgeye ne ad verilir?

Soru 19:

Gümrük denetimi altındaki eşyanın asli nitelikleri değiştirilmeden istiflenmesi, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması gibi işlemler aşağıdakilerden hangisinin kapsamına girer?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi sözle beyan edilebilecek eşya kapsamına girmez?