Tebliğ edilen gümrük vergilerine karşı tebliğ tarihinden kaç gün içinde düzeltme talebinde bulunmak gerekir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) 15 gün
Aşağıdakilerden hangisi hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul ve ambalaj malzemelerinin daha ileri bir düzeyde işlem görmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesi dışına veya serbest bölgelere gönderilmek istenmesi hâlinde, gerekli bilgi ve belgelerden değildir?
Doğru Cevap: D) Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
Aşağıdakilerden hangisi, dahilde işlem rejimi mevzuatı kapsamında yer almamaktadır?
Doğru Cevap: A) Gümrük Genel Tebliği
Şartlı muafiyet sistemi çerçevesinde dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında ithal edilen ancak belge/izin süresi içerisinde işlem görmüş ürün olarak belge/izin şartlarına uygun şekilde Türkiye Gümrük Bölgesi dışına ihracatı gerçekleştirilemeyen veya serbest bölgelere ihraç edildiği hâlde en geç belge/izin süresi bitiminden itibaren kaç ay içerisinde serbest bölgelerden başka bir ülkeye satışı yapılmayan ithal eşyasına ilişkin alınmayan vergi, tahsil edilir?
Doğru Cevap: C) 3 ay
Dahilde İşleme Rejim mevzuatında geçen serbest bölgeler kavramı ile aşağıdakilerden hangisi ifade edilmektedir?
Doğru Cevap: D) Türkiye gümrük bölgesi üzerindeki bazı bölgeler
Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda tanımlanan suçlardan veya kabahatlerden birine iştirak etmiş olan kişi resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce fiili, diğer failleri ve kaçak eşyanın saklandığı yerleri mercine haber verirse ve faillerin yakalanmasını veya kaçak eşyanın ele geçirilmesini sağlarsa bu kişiye aşağıdaki cezalardan hangisi uygulanır?
Doğru Cevap: C) Kişi cezalandırılmaz
Hariçte işleme izni sahibi firmaların, izin süresi sonundan itibaren kaç ay içerisinde belge/izin taahhüdünü kapatmak için müracaat etmeleri gerekir?
Doğru Cevap: A) 1 ay
Kıymeti belirlenecek eşya ile aynı ticari düzey ve yaklaşık aynı miktarda ve ithal tarihinden itibaren doksan gün içinde satılan aynı eşyanın satış bedelinin kullanıldığı yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Aynı Eşyanın Satış Bedeli Yöntemi
İthalata konu eşyanın gümrük tarife cetvellerinde yer alan miktar ve oranlar üzerinden tahsil edilen ve malın maliyetine etki eden vergiye ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Gümrük Vergisi
Aşağıdakilerden hangisi ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi ara mallar yada girdilere gümrük muafiyeti getiren rejimdir?
Doğru Cevap: E) Dahilde İşleme Rejimi
Aşağıdakilerden hangisi gümrük kıymetinin tespit yöntemleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: E) İhraç eşyanın satış bedeli yöntemi
Aşağıdakilerden hangisi gümrük kıymetinin belirlenmesinde esas alınmayacak maddeler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: B) Maximum gümrük kıymetleri
İşleticisi ve kullanıcısı aynı kişi olan ve antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu özel antrepo tipi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) C Tipi Antrepo
Gümrük vergileri Gümrük cezaları İdari kararlar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Gümrük Uyuşmazlıklarının İdare ile Yükümlü Arasında Barışçıl Yollarla Çözümlenmesi konusunda itiraz yapılabilecek hallerdendir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Aşağıdakilerden hangisi, belge/izin sahibi firmaların ek süreden yararlanmak için sunabilecekleri mücbir sebep ile fevkalade ha^ller arasında değildir?
Doğru Cevap: C) Firmanın devredilmesi ve/veya isim değiştirmesi
İthal edilen mallar üzerinden alınması gereken vergi miktarı veya oranlarını gösteren liste aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Gümrük tarife cetveli
Gümrük idarelerince yapılacak işlemler ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?
Doğru Cevap: A) Gümrük idarelerince, gümrük beyannamesi üzerine belge/izin tarih ve sayısının kaydedilmesi isteğe bağlıdır.
Aşağıdakilerden hangisi "dış ticaret bağlamında menşei" ifade etmektedir?
Doğru Cevap: B) Eşyanın uluslararsı ticarete katıldığı ilk noktayı ifade eder
İkame Ürün: Hariçte işleme rejimi kapsamında elde edilmesi amaçlanan ürünler İkincil İşlem Görmüş Ürün: İşleme faaliyetleri sonucunda elde edilen asıl işlem görmüş ürün dışındaki ürünler İşlem Görmüş Ürün: İşleme faaliyetleri sonucunda elde edilen tüm ürünler Asıl İşlem Görmüş Ürün: Hariçte işleme rejimi çerçevesinde tamir edilmek, yenilenmek veya daha ileri safhada işlem görmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesi dışına veya serbest bölgelere geçici olarak ihraç edilen eşya Değişmemiş Eşya: Herhangi bir işlem faaliyetine tabi tutulmadan tekrar ithal edilen geçici ihracat eşya Geçici İhracat Eşyası: Tamirata konu olan geçici ihracat eşyasının yerine kullanılmak üzere getirilen ve geçici ihracat eşyası ile aynı tarife pozisyonunda, aynı ticari nitelikte ve teknik özellikte olan ithal eşya Yukarıdaki eşleştirmelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: D) II-III-V
Serbest dolasıma girmemiş eşyanın ithalat ve vergiden tamamen ya da kısmen muaf olarak ve ticaret politikası önlemlerinde tabi tutulmaksızın, Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kullanılması sırasındaki olağan yıpranma dışında, herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracına olanak sağlayan hükümlerin uygulandığı rejim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Geçici ithalat rejimi