logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gümrük Mevzuatı

Soru 1:

Eşyanın gümrük idaresine ya da gümrükçe tayin edilen veya uygun görülen herhangi bir yere getirilmesi üzerine, belirlenen usul ve esaslara uygun olarak, gümrük idarelerine yapılan eşya bildirimine ne ad verilir?

Soru 2:

Maden ihracatçı birlikler nereye bağlıdır?

Soru 3:

İşlem görmüş ürünlerin üretimi için ithal eşyanın yerine kullanılan, aynı ticari kalitede olan, aynı teknik özellikleri taşıyan ve aynı gümrük tarife istatistik pozisyon numarasına (GTİP) giren ve serbest dolaşımda bulunan eşyaya ne ad verilir?

Soru 4:

Transit rejimi beyanında bulunan veya adına transit rejimi beyanında bulunulan kişi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 5:

Usulsüzlük fiili gerektiren durumlarda eşyanın ihracata konu olması durumunda hangi değerin onda biri oranında para cezası kesilmesi gerekecektir?

Soru 6:

Türkiye Gümrük Bölgesi içinde bindirilen insan veya yüklenen eşyanın yine Türkiye Gümrük Bölgesi içinde başka bir yere indirilmesi veya boşaltılmasına ne ad verilir?

Soru 7:

4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca idari yaptırım kararları kimler tarafından verilir?

Soru 8:

Ham madde, yardımcı madde ve ambalaj malzemelerinin daha ileri bir düzeyde işlem görmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesi dışına gönderilmek istenmesi hâlinde aşağıdaki kurumlardan hangisine müracaat edilmelidir?

Soru 9:

I Düzeltme taleplerine ilişkin, II Gümrük vergisi aslına yönelik, III Yaptırım niteliği taşımayan. Gümrük vergisi yükümlüleri, ilke olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığının merkez ve taşra birimleri tarafından verilen yukarıdaki hangi madde ya da maddelere göre idari ret kararlarına karşı idari yargıya başvurulabilir?

Soru 10:

Yalnız antrepo işleticisine ait eşyanın konulması amacıyla kurulan gümrük antrepolarına ne ad verilir?

Soru 11:

Aşaiıdakilerden hangisi kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade etmektedir.

Soru 12:

I. Hariçte İşleme Rejim Kararı II. Hariçte İşleme Rejim Yönetmeliği III. Hariçte İşleme Rejimi Tebliğ Yukarıdakilerden hangisi/hangileri, Hariçte İşleme Rejimi mevzuatı kapsamında yer alır?

Soru 13:

Kaçakçılık Kanunu’nda tanımlanan kaçakçılık kanununda suçların ve kabahatlerin en az kaç kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi transit rejime ait ana mevzuat maddesidir?

Soru 15:

Taşıtın kayıtlı olduğu ülkenin trafik, belediye veya diğer yetkili kuruluşlarınca verilen, taşıtın kime ait olduğunu ve üzerinde motor, şasi ve plaka numaraları ile diğer özelliklerini gösteren belgeye ne ad verilir?

Soru 16:

Hariçte işleme izni aşağıdakilerden hangisine verilebilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi hariçte işleme izin belgesinin kapatılması için gerekli bilgi ve belgeler arasında yer almaz?

Soru 18:

Belgede belirtilen şartlara uygun olarak ilgili bölge müdürlüğü tarafından kapatılır. İzni veren ihracatçı birlikleri genel sekreterliğince kapatılır ve Bakanlığa ve ilgili firmaya bilgi verilir. İlgili bölge müdürlüğü kapatma esnasında, firmaların gönderdiği listeler ile hariçte işleme izin belgesinde kayıtlı bilgileri karşılaştırır. Yukarıdakilerden hangileri, hariçte işleme izin belgesi taahhüdü ile ilgili doğru bilgiler arasında yer alır?

Soru 19:

Fiyat farklılıkları Damping Kurum ve Kuruluş kontrolleri Transfer fiyatı araştırmaları Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Genel Uyuşmazlık konularındandır?

Soru 20:

Gümrük cezalarının uygulanmasında aşağıda sıralanan temel hususlardan hangileri göz önünde bulundurulur? I. Gümrük cezasının oluşabilmesi için cezaya konu olacak eylemin Gümrük Kanunu’nda yer alması gerekir II. Gümrük Kanunu hükümlerine aykırı hareket edenlere Gümrük Kanunu’nda yazılı olan ceza hükümleri uygulanır III. Gümrük Kanunu para cezası gerektiren eylemde, “kast” unsuru bulunup bulunmadığını dikkate alır IV. Gümrük Kanunu’nun vergi kaybına neden olan işlemlere uygulanacak ceza hükümlerine göre ceza verilmesi, bu eylemleri yapanlar hakkında diğer idari yaptırımların uygulanmasına engel teşkil etmez