" Yurtdışındaki şube ya da temsilcilere, daha sonra satılmak üzere belirli miktarda mal gönderilmesi anlamına gelmektedir." Aşağıdaki şıklardan hangisi üstteki paragrafta verilen terimin tanımıdır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Konsinye İhracat
Ekonomik reformlar gerektiren geniş kapsamlı bozulmaları yansıtan orta ve uzun vadeli ödemeler dengesi sorunlarında ülkelere yardımcı olmak amacıyla IMF tarafından tesis edilen program aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Uzatılmış Fon Kolaylığı
Kısa vadeli kredilerde vade azami kaç aydır?
Doğru Cevap: C) 12
Aşağıdakilerden hangisi Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği kapsamında sağlanan devlet desteklerinden değildir?
Doğru Cevap: B) Fuar Katılım Desteği
Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımları desteğinin uygulama usul ve esaslarını belirlemeye, özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya, uygulamada ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları idari yoldan çözümlemeye ve idari müeyyideleri tespite, değerlendirilecek harcama ve ödeme miktarlarını kısıtlamaya ve ödemeleri durdurmaya yetkili kurum aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Ticaret Bakanlığı
Nihai senedin ekinde yer alan GATS ve TRIPS Anlaşmaları ile konulmuş ilke ve kurallar gereğince, malların yanında, hizmet ve fikri mülkiyet haklarında da ticari yaptırımlar konulması ve giderek tüm ticari hakların uluslararası düzeyde korunmasını sağlamalıdır. DTÖ, üye ülkelerin Ticaret Politikalarını Gözden Geçirme Mekanizmasını (TPRM) yönetir. DTÖ, küresel ekonomi politikasının oluşturulmasında daha fazla tutarlılık sağlamak amacıyla, gerekli olduğu durumlarda Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ile ona bağlı kurumlarda işbirliği yapmaktadır. Bu işbirliği uluslararası ekonomik ve ticari kalkınmaya ayrılacak kaynakların daha etkin dağıtımını ve kullanımını sağlamaya ciddi anlamda yardım edecektir. Yukarıdakilerden hangileri Dünya Ticaret Örgütünün çalışma alanı ve amaçlarına ulaşmak için yerine getirmesi gerekli olan görevler arasında sayılabilir?
Doğru Cevap: E) I-II-III
İzmir’de Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) türev araçları piyasası olarak açılmış ve bu borsada Future (gelecek) sözleşmeleri hangi tarihte yapılmaya başlanmıştır?
Doğru Cevap: C) 2005
Hariçte İşleme İzin Belgelerinin ve İzinlerinin süresine ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: A) Azami 12 aydır.
İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilen vergi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Özel Tüketim Vergisi
I. EMPRETEC Programı II. Gelişmiş Kargo Bilgi Sistemi III. Gümrük Bilgileri Otomasyon Sistemi IV. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Yukarıdakilerden hangileri BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı Örgütü (UNCTAD)’ın yürüttüğü işbirlik projelerindendir?
Doğru Cevap: D) I, II ve III
Aşağıdakilerden hangisi pazara giriş desteği kapsamında sağlanan devlet destekler arasındadır?
Doğru Cevap: C) Yurtdışı pazar araştırma desteği
"Makine veya el ile üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra bileşik bir sistemin veya bunu oluşturulan parçalar, setler, takımlar, ambalajlar gibi nesnelerin bir arada algılanabilen bileşimlerini, grafik sembolleri, dış görünüşleri koruma altına almaktadır." Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: C) Endüstriyel tasarım tescili
Aşağıdakilerden hangisi Pazara Giriş Belgeleri Desteği kapsamında desteklenen gider kalemleri arasında yer almaz ?
Doğru Cevap: B) Kişisel bakım harcamaları
GATT diye bilinen Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması 1995 yılında yerini aşağıdaki örgütlerden hangisine bırakmıştır?
Doğru Cevap: A) DTÖ
Buluş sahibinin, buluş konusu ürünü ya da metodu belirli bir süre üretme, kullanma ya da satma hakkını gösteren belge aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Patent
Yurt dışından getirilen malların işlenmek amacıyla geçici olarak ithal edilmesi durumunda gümrükte vergi uygulanmamaktadır. Yukarıda verilen bilgi ihracat istisnası uygulamasının hangi bölümüyle ilgilidir ?
Doğru Cevap: A) Dâhilde işleme ve geçici kabul rejimlerinde tecil-terkin uygulaması
Aynı imalat dalında faaliyette bulunan üretici şirketlerin kurduğu birliklere ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Üretici Birliği
Aşağıdakilerden hangisi ithalat sonrası finansman uygulamalarından değildir ?
Doğru Cevap: B) Akreditif kredisi
ISO 9000 Kalite Standartları ve CE Kredisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: E) Krediye karşılık sadece gayrimenkul ipoteği alınacaksa ipotek, kredinin %200 fazlasıyla tesis edilmelidir.
İşbirliği kuruluşlarının "ihtiyaç analizi süreci" ile firmalar arasında aşağıdakilerden hangisini hedeflemektedir?
Doğru Cevap: A) Ortak vizyon oluşturma