logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Dış Ticaretin Finansmanı ve Teşviki

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Ticaret Örgütü'nün çalışma amaçları arasında gösterilemez?

Soru 2:

Türk ihracatçısının ülke ve Pazar açısından çeşitlendirilmesi ve Türk firmalarının hedef pazar olarak nitelenen ülkelere yönlendirilebilmelerini sağlamak için her yıl belirlenen 15 hedef ülkede düzenlenecek fuarlara iştirak eden katılımcıların destek oranına 20 puan ilave destek sağlanır. Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi 2016-17 yılı hedef ülkeleri arasında değildir?

Soru 3:

"En eski dış ticaret politikası aracıdır. Eskiden sadece devlete gelir sağlamak için kullanılan bu koruma aracı, günümüzde aynı zamanda yerli sanayiyi korumak için de kullanılmaktadır." Yukarıda tanımı verilen, Dış ticaret politikası amaçlarına ulaşmak için kullanılan dış ticaret politikası araçlarından hangisidir?

Soru 4:

I. Dünya Bankası II. Uluslararası Para Fonu III. Dünya Ticaret Örgütü Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Birleşmiş Milletler sistemi altında çalışmalarını organize eder?

Soru 5:

Açık Kredi Borçlu Cari Hesap S¸eklindeki Krediler Senet Karşılığı Avans Kredileri Vesaik Mukabili O¨deme Kredisi Yukarıdakilerden hangileri  Türkiye’de yaygın bir biçimde kullanılan kısa vadeli banka kredileri arasındadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Leasing işleminin avantajlarından biri değildir?

Soru 7:

Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında elde edilen gelirin ortak bir havuz sisteminde biriktirilmesi tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi dış ticaret politikası amaçlarından biri değildir?

Soru 9:

Dünya Bankası (DB), IMF ile birlikte Bretton Woods’ta toplanan ve 28 ülke temsilcisinin katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) Para ve Finans Konferansında kaç yılında kurulmuştur?

Soru 10:

Başka bir ortaklığın garantisini taşıyan finansman bonoları nasılisimlendirilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi leasing işleminin dezavantajlarından biri değildir?

Soru 12:

İthalatçı ülkede savaş, devrim, sosyal karışıklık gibi nedenlerle, siyasal istikrarsızlığın mevcut olması halinde oluşan riske ne ad verilir?

Soru 13:

Krediler bütün üye ülkeler içindir. Öncelik gelişmekte olan ülkelerde yasam standartlarını iyileştirmeye yönelik projelerdedir. Bankanın finanse ettiği projeler eğitim, sağlık gibi sektörel anlamda çeşitlilik gösterir. Üye ülkelerin ulusal ticaret politikalarını izlenir. Yukarıda yer alan maddelerden hangileri Dünya Bankası projelerinin özellikleri arasındadır?

Soru 14:

"Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Sektörel Ticaret Heyeti veya Alım Heyeti organizasyonu yapan iş birliği kuruluşu." tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 15:

İhracat İstisnası kapsamına giren ve istisnadan yararlanan Türkiye’de yapılan hizmetler kapsamına girmemektedir?

Soru 16:

Genel olarak, yoksulluğun azaltılması, sosyal hizmetlerin sağlanması, çevrenin korunması, yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi gibi amaçlarla ülkeler kredi sağlayan Dünya Bankası örgütü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I. Avrupa Altyapı ve Kalkınma Bankası II. Afrika Kalkınma Bankası III. Dünya Bankası Grubu IV. Inter Amerikan Kalkınma Bankası V. Uluslararası Para Fonu Yukarıdaki uluslararası finansal kuruluşlardan hangileri küresel ölçekte hizmet vermektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi dâhilde işleme izin belgesi (DİİB) kapsamında ve bu belgenin geçerlilik süresi içerisinde, ihracat amaçlı olmak kaydıyla ihracat işlemleri olarak nitelendirilmemektedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi geri ödeme sistemine tabi olur?

Soru 20:

Finansal Kiralama Kanuna göre yapılan sözleşmeler, teknolojinin hızlı geliştiği alanlar hariç, en az kaç yıldan sonra fesih edilebilir?