logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Dış Ticaretin Finansmanı ve Teşviki

Soru 1:

"Belirli ekonomik faaliyetlerin diğerlerine oranla daha fazla ve hızlı gelişmesini sağlamak amacıyla, kamu tarafından çeşitli yöntemlerle verilen maddi ve/veya gayri maddi destek, yardım ve özendirmelerdir.” Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Dış ödemeler dengesizliklerinin giderilmesi Dış rekabetten korunma Hazineye gelir sağlama Gelir eşitsizliklerinin azaltılması Yukarıdakilerden hangileri dış ticaret politikasının amaçları arasında yer alır?

Soru 3:

Kobi İhracatı Destekleme Kredisi'nin uygulama kriterleri düşünüldüğünde teminat bulamayan bir işletme aşağıda yer alan fonlardan hangisinin kefaleti ile kredi teminatı oluşturabilir?

Soru 4:

DTÖ’nün günümüzde kaç üyesi ve kaç gözlemcisi olduğu aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla ve birlikte verilmiştir?

Soru 5:

"II. Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda tahrip olmuş ekonomileri yeniden canlandırmak amacıyla başlayan hareket, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yapılarını açığa çıkarmıştır. Bu iki kuruluş BM sistemi altında çalışmalarını organize etmektedir." Dünya ekonomisinde kalkınma hareketleriyle daha çok ilgilenen bu kuruluşlara en son aşağıdakilerden hangisi katılmıştır?

Soru 6:

Dış Ticaret Şirketleri Kısa Vadeli İhracat Kredisi aşağıdaki döviz cinslerinden hangisinde kullandırılmaz?

Soru 7:

UR-GE Projelerinin süresi kaç yıl olarak belirlenmiştir.

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Finansal Kiralamanın avantajlarından biri değildir?

Soru 9:

Pazara Giriş Belgeleri Desteği kapsamında şirketlerin, Pazara Giriş Belgelerine ilişkin giderler yüzde kaç oranında desteklenmektedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi BM’nin ekonomik ve sosyal çalışmaları ve örgütün işlevsel kolları arasındaki koordinasyonu sağlayan temel organıdır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) fonksiyonlarından biri değildir?

Soru 12:

Bugünün küresel dünyasında yer alan ülkeler hedefledikleri büyümeye ulaşabilmek için dış ticarete büyük önem vermekte ve çeşitli dış ticaret politikaları uygulamaktadırlar. Dış ticaret politikası, genel ekonomi politikasının önemli bir aracıdır ve devletin direkt olarak ülkenin dış ticaret akımlarını sınırlandırmak, özendirmek veya bu işlemlerin yapılış şekillerini düzenlemek için almış olduğu önlemlerin oluşturduğu sistematik bir bütündür. Aşağıdakilerden hangisi dış ticaret politikasının amaçlarından biri değildir?

Soru 13:

Bankaların işletmeler ile ilgili yaptıkları analizler ve kredi analiz sürecine yaklaşımları “5 K” olarak nitelendirilen 5 farklı kriter altında toplanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan birisi değildir?

Soru 14:

Yoksulluğun azaltılması, sosyal hizmetlerin sağlanması, çevrenin korunması, yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi gibi amaçlarla ülkelere kredi sağlayan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

İstihdamı artırmak ve istikrarlı bir şekilde artan reel gelir ve reel talep hacmini yükseltmek. Sübvansiyonlar, anti-damping, gümrük kıymeti ve ticarette teknik engeller konuları ile koruma önlemleri alanında çok taraflı ilke ve kuralları geliştirmek. Tarımda ihracat sübvansiyonları ve iç destek seviyesinin aşağı çekmek. Gönüllü ihracat kısıtlamalarına son verilmektir. Yukarıda çalışma amaçları verilen kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I. Ticari uyuşmazlıkların çözümünü sağlamak II. Üye ülkelerin ulusal ticaret politikalarını izlemek III. Gelişme yolundaki ve geçiş sürecindeki ekonomilerin çok taraflı ticaret sistemi ile bütünleşmelerine yardım etmek Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Dünya Ticaret Örgütünün fonksiyonları arasında gösterilebilir?

Soru 17:

İhracat Reeskont Kredi süresi, akreditif süresi ile sınırlı olmak üzere azami 240 gün olmaktadır. Daha önce 120 gün ile sınırlı olan bu süre hangi yılda 240 güne çıkarılmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi yurtiçi faktöringde olmayıp yurtdışı faktöringde olan tarafı tanımlayan isimdir?

Soru 19:

Üyelerin, karşılaştırmalı üstünlük ilkesine dayalı serbest ticaretin dinamik ve statik yararlarından en üst düzeyde kazanım elde etmelerini sağlayarak, tüm dünyada hayat standardını yükseltmek, dünya ticaretinde ciddi bir liberalizasyon ve genişlemeyi sağlamak İstihdamı artırmak ve istikrarlı bir şekilde artan reel gelir ve reel talep hacmini yükseltmek Mal ve hizmet ticaretinin önündeki engelleri aşamalı olarak kaldırarak üyeler arasında mal ve hizmet ticaretini geliştirmek Sürdürülebilir Kalkınmayı kendine düstur edinerek dünya kaynaklarının sürdürülebilir en uygun şekilde dağıtımını sağlamak üzere üretim ve çevre standartları ve sözleşmeleri oluşturmak, önlemler almak, çevreyi korumak Yukarıdakilerden hangileri Dünya Ticaret Örgütünün çalışma amaçları arasında yer alır?

Soru 20:

I.  1 yıllık süreyle hizmet eden 24 üyesi bulunmaktadır. II. uluslararası ekonomik ve sosyal sorunların tartışıldığı ve politik önermelerin yapıldığı bir forum niteliği taşımaktadır. III.  “Kalkınma Politikası Komitesi” adında 24 uzmandan oluşan ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlar hakkında analizler yürüterek tavsiyelerde bulunan bir yapıya da sahiptir. IV.  “en az gelişmiş ülkelerin” hangileri olacağına dair kullanılacak kriterleri ve bu kriterlere göre de bu ülkeleri belirlemektedir. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri BM ve BM ailesi içinde yer alan kuruluşların eş güdüm içerisinde çalışmalarını sağlamak amacıyla oluşturulmuş "Ekonomik ve Sosyal Konsey"'e ilişkin doğru ifadelerdir?