logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Ticaret

Soru 1:

Döviz spekülasyonu ile döviz arbitrajı arasındaki en önemli ilişki aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Merkez bankasının yaptığı müdahaleler ne ile ilgilidir?

Soru 3:

I. Faktör fiyatları eşitliğine ilk kez Heckscher değinmiştir. II. Ohlin mutlak eşitlik yerine bu yönde bir eğilimden söz etmiştir. III. Samuelson ise bir makalesinde analitik olarak, serbest ticaretin tam bir uluslararası faktör fiyatları eşitliğine yol açacağını kanıtlamıştır. Bilim adamları hakkında erilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi bir mal üzerine konulan gümrük vergilerinin etkilerinden birisi değildir ?

Soru 5:

Döviz alış ve satış arasındaki farka ne ad verilir?

Soru 6:

Sabit kur rejimlerinde hükümet kararı ile resmi döviz kurunun yükseltilmesine, yani ulusal paranın dış değerinin düşürülmesine ne ad verilir?

Soru 7:

Stolper-Samuelson Teoremi’ne dayalı olarak serbest ticaret ve gümrük tarifeleri ile ilgili olarak aşağıda yer alan bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Wassily Leontief’in 1947 yılında yaptığı ve sonucunda Leontief paradoksunu ortaya koyduğu çalışmasına yöneltilen eleştirilerden birisi olamaz ?

Soru 9:

I. Gümrük vergilerinin ithal malının iç fiyatını yükseltmesi, ithalata rakip üreticileri dış piyasanın rekabetinden koruyarak yerli üretimin artmasına yol açar. II. Gümrük tarifeleri iç fiyatları yükselterek bir yandan yerli üretimi özendirirken, öbür yandan da tüketimin kısılmasına yol açar. III. Yerli üretimdeki artış ve tüketimdeki azalma ise diğer yandan ithalatta daralma sonucunu doğurur. IV. Gümrük tarifeleri, ulusal gelirin tüketicilerden üreticilere doğru yeniden bölüşümüne neden olur. Yukarıda gümrük vergilerinin dar anlamdaki ekonomik etkileri ile ilgili verilen bilgilerde gümrük vergilerinin hangi etkisine yer verilmemiştir ?

Soru 10:

İthal ikameci sanayileşme modelinde;I. Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisi yol gösterici bir rol oynarII. Ekonominin her kesiminde yaygın devlet müdahaleciliği öngörülmüştürIII. Yurt içi piyasaların yabancı üreticilerden devralınması hedeflenir.Yukarıdaki ifadeler için aşağıdakilerden hangisi geçerlidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi dış ödemelerde dengesizlik doğuran faktörlerden biri olamaz ?

Soru 12:

Banka ...........pozisyon durumunda bir döviz rezervi ...........sahiptir. Eğer bu ...........elinden çıkaramazsa o paranın kurundaki ................ zarara uğrayacaktır. Yukarıdaki metindeki boşluklara sırayla aşağıdaki seçeneklerdeki sözcüklerden hangileri gelmelidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi gümrük verileri ve tarifelerle ilgili doğru bir bilgi değildir ?

Soru 14:

Döviz tasarrufu sağlamak, serbest dövizle satılamayan düşük kaliteli yerli üretimin ihracını gerçekleştirebilmek gibi nedenlerle başvurulan devletin dış ticarete müdahale aracı hangisidir?

Soru 15:

Kurlarda bekledikleri değişmelerden kazanç sağlamak üzere alım satım yapan işlemci grubu hangisidir?

Soru 16:

I. Anında teslim işlemleri II. Vadeli teslim işlemleri III. Swap işlemleri Hangisi ya da hangileri döviz piyasası işlem türlerindendir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ihracattan vergi alınmasının sebeplerinden değildir?

Soru 18:

Daha çok tekstil gibi emek-yoğun malların sanayileşmiş ülkelere ihracatı üzerine konulan ve ithalâtçı ülke ile ihracatçı ülke arasındaki anlaşmanın sonucu olan kısıtlamalara ne ad verilir?

Soru 19:

Ödeme bilançoları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 20:

I. Mal ticareti II. Hizmet ticareti III. Tek-yanlı transferler Hangisi ya da hangileri cari işlemlere kaydedilen işlemlerdendir?