logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası Ticaret

Soru 1:

Heckscher-Ohlin modeline göre serbest ticaret ve uluslararası uzmanlaşma sonucu ülkelerin bol olarak sahip oldukları faktörlerin fiyatını yükseltip kıt faktörlerin bedelini düşürmeleri durumunda nasıl bir sonuç ortaya çıkar?

Soru 2:

I. Faktör yoğunluğu malların üretiminde kullanılan göreceli sermaye/emek oranlarını ifade eder. II. Faktör fiyatları değiştikçe normal olarak, teknolojinin elverdiği ölçüde ucuzlayan faktör pahalılaşan faktörün yerine kullanılmaz. III. Faktör donatımı ise iki ayrı şekilde tanımlanabilir: Fiziki ve ekonomik tanımlama. Yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 3:

Mutlak üstünlük teorisinin zayıf yanı aşağıdakilerden hangisinde doğru şekilde açıklanmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Hükümetin ülkenin dış ticaret ilişkilerine müdahalede bulunmasına yol açan önemli nedenlerden birisi değildir?

Soru 5:

Türkiye’de ihracatın özendirilmesine dayalı kalkınmaya yönelmeye neden olan ve kotaların kaldırılması, esnek kur sistemine geçilmesi, faizlerin serbest bırakılması gibi olayların önünü açan uygulama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

İthal malı birer birim artırılırken, bunların karşılığında ülkenin kendi malından önereceği miktarları gösteren eğriye ne denir?

Soru 7:

Ekonomik hayatta düzen sağlayan ‘’görünmez el’’ neyi ifade etmektedir?

Soru 8:

Az gelişmiş ülkelerin dış borçlarının artmasındaki önemli nedenlerden birisi şunlardan hangisi değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Stolper-Samuelson teoremiyle ilgili doğru bir bilgi değildir ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi dış ticaretin kalkınmaya olan dinamik katkılarından biri değildir ?

Soru 11:

Merkantalizm ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 12:

Bir ülkenin, veri teknoloji ve tam çalışma koşulları altında sınırlı kaynaklarıyla üretebileceği mal bileşimlerini gösteren eğri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Uluslararası İktisat Teorisi’nde ihraç mallarının ithal mallarıyla değişim oranı olarak tanımlanan göreceli fiyatlara ne denir?

Soru 14:

GATT anlaşmasını kapsayan ve günümüzde ticareti serbestleştirme çabalarının çerçevesini oluşturan Dünya Ticaret Örgütü (World Trade Organization) hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 15:

Emek zengini ülkelerin emek-yoğun malları, sermaye zengini ülkelerin ise sermaye-yoğun malları daha ucuza ürettiklerini ve bunlarda karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduklarını belirten teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi teklif eğrileri ve Talep Kanunu ile ilgili doğru bir bilgi değildir ?

Soru 17:

Birim zamanda A ülkesinde üretilen arpa miktarı, B ülkesinde üretilen arpa miktarının 8 katı, B ülkesinde üretilen buğday miktarı A ülkesinde üretilen buğday miktarının 2 katı ise aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Leontief çelişkisinin Faktör Donatımı üzerinde yarattığı tartışmaların sonucunda, 1960’lardan sonra uluslararası ticareti açıklamak üzere ortaya atılan yeni teoremler veya hipotezler arasında yer almaz?

Soru 19:

Eğer ticaret ortaklarından birisi çok küçük, diğeri çok büyük bir ülke ise bu durum, karşılıklı talep kanununda nasıl bir sonuç doğurur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi teklif eğrileriyle ilgili doğru bir bilgidir?