logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası Ticaret

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi dünya ekonomisinde bir daralmaya neden olmaz?

Soru 2:

Ekonomik bakımdan kendi kendine yeterlilik anlamına gelen kavram hangisidir?

Soru 3:

Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisine göre, uluslararası ticaretin yapılabilmesi için temel koşul aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

I. Heckscher-Ohlin modelinin temel varsayımlarından birisi ülkelerin faktör donatımı bakımından birbirinden farklı olmalarıdır II. Faktör donatımı ise iki ayrı şekilde tanımlanabilir: Fiziki ve ekonomik tanımlama III. Fiziki yaklaşımda faktör bolluğu kavramı arz yönüyle ele alınır Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 5:

Bir malın üretimini bir birim artırmak için gereken tüm kaynakları serbest bırakmak üzere, başka bir malın üretiminden vazgeçilmesi gereken miktar aşağıdakilerden hangisine eşittir?

Soru 6:

“Gelir dağılımının gerçekte değişmiş olduğu durumlarda toplumun refahının arttığını söyleyebilmek için kazananların gelirlerindeki artışla zarara uğrayanların bu zararları karşılanabilmekte ve hâlâ geriye bir gelir fazlası kalmış olmalıdır.” Yukarıdaki düşünceyi savunan ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal kayıtsızlık eğrileriyle ilgili doğru bir bilgidir?

Soru 8:

Tarım ve sanayi ürünleri arasındaki ticaret hadlerinin uzun dönemde tarım ürünleri aleyhine değişmekte olduğunu öne süren görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

İsveçli İktisatçı Brunstam Linder’in 1961’de geliştirdiği ve homojen olmayan sanayi ürünleri ticaretini konu alan hipotez aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Faktör Donatım Teorisi'ne göre faktör donatımları ülkeler arasında ......... , üretim teknolojileri ......... olup talep koşulları ülkeler arasında ......... . Yukarıdaki paragraftaki boşlukları sırayla ve doğru biçimde tamamlayan sözcükler hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 11:

A. Smith'e göre dünya serveti ....... Uluslararası ticarette ....... kazançlı çıkar. Dış ticaret dünya kaynaklarının verimliliğini ........ . Yukarıdaki cümlelerdeki boşlukları anlamlı bir şekilde dolduran sözcükler hangi seçenekte sırayla yer almıştır?

Soru 12:

I. Ticari küreselleşme II. Siyasal küreselleşme III. Mali küreselleşme IV. Üretimin küreselleşmesi Yukarıdakilerden hangileri ekonomik anlamda küreselleşmenin boyutlarındandır?

Soru 13:

Dış ticaret politikasının tarife-dışı araçlarından olan görünmez engeller neyi içerir?

Soru 14:

I. Korumacılık daima monopolü beslerII. Korumacılık kaynakların etkin dağılımını bozarIII. Koruma korumayı getirirIV. Korumacılık serbest ticaretle eş anlamlıdırYukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 15:

Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) faaliyetleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi dış ticaret politikasının önemli amaçlarından biri değildir ?

Soru 17:

I. Bu düşünce akımı XVI. asırdan XVII. asır sonlarına kadar dünyada etkili olmuştur. II. Bu dönemden önce dünyada yaygın bir dış ticaret olayından söz etmek güçtür. III. Aslında feodalitenin yerine ulusal devletlerin kurulmakta olduğu bir dönemin görüşlerini yansıtır. Yukarıdakilerden hangileri Merkantilizme ait özelliklerdendir?

Soru 18:

A ülkesi B ülkesi ile en çok kayrılan ülke kuralına göre ticaret anlaşması yaptıktan sonra C ülkesinin ürünlerine % 40 gümrük indirimi uygulamaya başlamasının ardından aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmesi beklenir?

Soru 19:

I. Kaynak dağılımı açısından oldukça sakıncalı sonuçlar doğurabilirler II. İthalat kotaları, ithalat yasaklamaları, döviz kontrolü gibi önlemlerden oluşurlar Yukarıdaki özellikler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer alan dış ticaret politikası aracına ilişkindir?

Soru 20:

Bir malı ilk icat eden ülke, onun üretim teknolojisini elinde bulundurduğu için o malı yalnız kendisi ihraç eder yaklaşımı hangi teoremi açıklar?