logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Ticaret

Soru 1:

2- Aşağıdakilerden hangisi bir mal üzerine konulan gümrük vergisinin etkilerindendir?

Soru 2:

Aşağıda sıralanan seçeneklerden hangisi Uruguay Toplantılarının konuları arasındadır?

Soru 3:

Yasal zemine oturtulan, yaptırım gücü arttırılmış , sanayi malları ile birlikte tarım , tekstil ve hizmetler ticaretinin serbestleştirilmesi yanında fikri mülkiyet haklarını da bünyesine alan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Benzer mal veya hizmetleri üreten firmaların fiyatları belirlemek, üretimi kısmak, piyasaları bölüşmek veya yeni teknolojilerin uygulamaya konmasını sınırlandırmak gibi amaçlarla aralarında yapmış oldukları anlaşmalara ne ad verilir?

Soru 5:

I. Bütün bireyler ekonomik çıkarlarına göre hareket ederler. II. Devlet kişilerin bireysel girişim haklarını kısıtlamamalıdır. III. Ekonomik hayatta düzen sağlayan bir görünmez el (invisible hand) vardır. Hangisi ya da hangileri Adam Smith’in Klâsik Liberalizm’e yön veren görüşlerindendir?

Soru 6:

I.  Ricardo Teorisi bir talep teorisidir. II. Ricaro Modeli dinamik bir modeldir. III.Ricardo Modeli emek-değer teorisine dayanır. IV.Ricardo Modeli sabit maliyetlere ve tam uzmanlaşmaya dayanır. V. Ricardo'ya göre iş gücü ülke içinde tam hareketli,ülkeler arasında tam hareketsizdir. Yukarıda verilen bilgilerden kaç tanesi Ricardo Modeli'ndeki aksaklıkları doğru biçimde ifade etmektedir?

Soru 7:

Benzer mal veya hizmetleri üreten firmaların fiyatları belirlemek, üretimi kısmak, piyasaları bölüşmek veya yeni teknolojilerin uygulamaya konmasını sınırlandırmak gibi amaçlarla aralarında yapmış oldukları anlaşmalar aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi devletin ihracatı özendirmek için alabileceği önlemlerden biri değildir ?

Soru 9:

Piyasada döviz talebinin arzı aşması durumunda, eğer kur istikrarının sağlanması amaçlanıyorsa, merkez bankası döviz satışında bulunur. Yukarıdaki durumda resmi rezervlere ne olur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi ithalat kotalarının uygulanması için geçerli bir sebeptir?

Soru 11:

Hangisi iktisadi birleşme veya gruplaşma hareketlerinden sayılamaz?

Soru 12:

En dar kapsamlı iktisadi birleşme örneği ne tür anlaşmalardır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ihracat vergilerinin konulması amacıyla ilgili değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi gümrük birliklerinin dinamik etkilerinden biri değildir ?

Soru 15:

Çokuluslu bir bankanın şubeleri olmak zorundadırlar. II.İki ayrı ülkede faaliyet gösterirler. III.Uluslararası mali işlemler konusunda uzmanlaşmışlardır. IV.Karşılıklı anlaşma ile birbirlerinin işlemlerini yürütürler. Muhabir bankalar ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi/hangileri yanlıştır ?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi dış dengesizlik yaratan faktörlerden biri değildir ?

Soru 17:

“Döviz piyasasının temel fonksiyonu ulusal paraların birbirine dönüştürülmesini sağlayarak uluslararası ticaret, yatırım veya mali fon transferine olanak vermesidir.” Döviz piyasalarının bu özelliği aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 18:

Devalüasyonun dış ticaret dengesini iyileştirici bir sonuç doğurması Marshall-Lerner Koşulu adı verilen bir formülle ortaya konulmuştur. Arz esnekliklerinin (ihraç ettiğimiz malların yurtiçi, ithal ettiğimiz malların yurtdışı arz esneklikleri) sonsuz olması varsayımı altında, ithal mallarının yurtiçi talep esnekliği (em) ile ihraç malları dış talep esnekliği (ex) durumunun nasıl olması gerekmektedir?

Soru 19:

Döviz, menkul değer, ticari mal veya üretim faktörü gibi bir ekonomik varlığın aynı andaki fiyat farklılıklarından kazanç sağlamak üzere eşanlı olarak alınıp satılması (veya satılıp alınması) biçimindeki işlemlere ne ad verilir?

Soru 20:

Bankalararsı piyasada efektif ne anlamda kullanılır?