logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Dış Ticaretle İlgili Kurumlar ve Kuruluşlar

Soru 1:

Türkiye'nin iş hayatında önemli bir yere sahip olan ve 5590 sayılı Kanun ile kurulmuş olan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslekî disiplin, ahlâk ve dayanışmayı korumak ve bu Kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarına ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yeni bir akreditasyon alanında TÜRKAK’ın faaliyet göstermesinin ön şartlarından biridir?

Soru 4:

Birleşmiş Milletler (BM) kaç ülkenin bir araya gelmesi ile kurulmuştur?

Soru 5:

IMF Başkanının özellikleriyle ilgili olarak seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Üreten, ürettiğini ulusal ve uluslararası piyasalarda satan üretici ihracatçı firmaların yanı sıra ulusal ve uluslararası piyasalarda faaliyette bulunan üretici firmalardan ürünleri alarak ulusal ve uluslararası piyasalarda pazarlayan firmalara ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi BM bölgesel komisyonları arasında yer almaz?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, ihracatı yasak mallardan biri değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi ihracatçı birliklerin organlarından biri değildir?

Soru 10:

Kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi toplulukları aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin kalkınması için; anonim şirket statüsündeki teşebbüslere kârlılık ve verimlilik anlayışı içinde kredi vermek, iştirak etmek suretiyle finansman ve işletme desteği sağlamak, yurt içi ve yurt dışı tasarrufları kalkınmaya dönük yatırımlara yöneltmek, sermaye piyasasının gelişmesine katkıda bulunmak, yurt içi, yurt dışı ve uluslararası ortak yatırımları finanse etmek ve her türlü kalkınma ve yatırım bankacılığı işlevlerini yapması amacıyla kurulmuştur?

Soru 12:

I. Doğu Akdeniz İhracatçılar Birliği II. Uludağ İhracatçı Birlikleri III. Denizli İhracatçılar Birliği Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Türkiye'deki ihracatçı birlikler arasında yer alır?

Soru 13:

I. Uluslararası İş Birliği ve Yardımlaşma Derneği II. Türkiye Ziraatçılar Derneği III. Türkiye Turing Otomobil Kurumu Derneği IV. Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği V. Türkiye Ekonomi Kurumu Derneği Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Türkiye’de kamu yararına çalışan derneklerin arasında yer alır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi anayasanın 135. maddesindeki meslek kuruluşlarıyla ilgili belirtilen prensipler arasında değildir?

Soru 15:

Türkiye İhracatçılar Meclisi İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri arasında değildir?

Soru 16:

Aşağıdaki kuruluşlardan hangisi üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak amacıyla kurulur?

Soru 17:

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarında (GTİP) ve/veya madde isimlerinde Ticaret Bakanlığınca yapılan değişiklikler İthalat Rejimi Kararı eki tüm listelere yansıtılmıştır. Buna göre "I sayılı liste" aşağıdakilerden hangisini kapsamaktadır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri DTÖ ile ilgili doğru bilgilerin dışında kalır?

Soru 19:

Ka^r amacı gütmeden, gönüllülük esası çerçevesinde kulis, lobi ve ikna eylemleri ile birtakım uygulamalarla ilgili düşüncelerini ortaya koyarken toplumsal sorunların çözülmesi ve amaçların gerçekleştirilmesi için toplum yararına faaliyetlerini yönlendiren kuruluşlardan biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Odaların görev ve sorumlulukları dışında kalır?