Aşağıdaki kavramlardan hangisi toplumun yapısında, işleyişinde, örgütlenme tarzında, bireylerin davranış, iletişim ve etkileşim biçimlerinde meydana gelen büyük çaplı dönüşümleri ifade eder?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Toplumsal değişim
Kendi çıkarları peşinde koşan farklı gruplar arasındaki toplumsal bölünmelerin önemini vurgulayarak güç, eşitsizlik ve mücadele üzerinde yoğunlaşan yaklaşım/lar aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Çatışmacı yaklaşımlar ve Marksizm
Rönesans ve Reform hareketlerinin Batı dışına yayılmasıyla birlikte küreselleşme sürecinin tarihte ilk kez görülmeye başlandığı tarih aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) 1400 - 1750
Aşağıdaki kavramlardan hangisi ekonomik anlamda ortak bir pazar yaratmak ideali ile kurulan Avrupa Ekonomik Topluluğunun nasıl Avrupa Birliği örgütlenmesi biçimine dönüştüğünü açıklayan süreci açıklar?
Doğru Cevap: A) Küreselleşme
Aşağıdakileren hangisi Nicel araştırmalarda kullanılan araştırma yöntemleri arasında değildir?
Doğru Cevap: C) Yaşam öyküsü
“Weber’de otorite ……….biçimi anlamında kullanılmaktadır. Bu bakımdan geleneksel, karizmatik ve yasal- ussal otorite ideal tipte birer “…………..” biçimidirler.” Paragrafta boşluklara gelmesi gereken kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Meşru Güç
Ulus-devlet sistemi Uluslararası işbölümü Enternasyonalizm Askerî dünya düzeni Kapitalist dünya ekonomisi Anthony Giddens’a göre küreselleşmenin boyutları olan kavramlar seçeneklerden hangisinde eksiksiz olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: D) I, II, IV ve V
I. Olgusal soru II. Karşılaştırma sorusu III. Pratik soru. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri sosyoloji araştırmalarında sorulan soru türlerinden birisidir?
Doğru Cevap: B) I ve II
Aşağıdaki sosyologlardan hangisi toplumsal değişmenin basit homojen toplumlardan karmaşık toplumlara giden genel bir evrimsel yol izlediğini savunur?
Doğru Cevap: D) Spencer
‘Ona göre kapitalizmde çelişkilerin daha da artması sonucunda sınıfsız bir toplum aşaması olan sosyalizmin geleceğine inanıyordu. Yaptığı çalışmalarda, sosyolojide çatışmacı (conflict) olarak adlandırılan gelenekte yer alan en önemli yaklaşımlardan biri olan ve birbirinden farklı ekollerden oluşan ……………gelişiminin temelini ‘oluşturmuştur. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan görüş aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Marksizm
Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi toplumsal yaşamın şekillenmesinde bireye daha aktif bir rol verir?
Doğru Cevap: E) Sembolik etkileşimcilik
Toplumu toplumsal eylemlerden meydana gelen bir oluşum olarak gören ve sosyolojinin çalışma nesnesini “toplumsal eylem” olarak tanımlayan sosyolog kimdir?
Doğru Cevap: A) Max Weber
Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi büyük anlatılara karşı çıkmaktadır?
Doğru Cevap: B) Postmodernizm
Weber pozitivizmden farklı olarak sosyolojinin ve sosyolojik analizin merkezine aşağıdakilerden hangisini koymaktadır?
Doğru Cevap: E) Toplumsal eylem ve etkileşim
Toplumların evrimi için sınıf çatışmasını diyalektik bir zorunluluk olarak gören kuramcı hangisidir ?
Doğru Cevap: B) Karl Marx
Gerçeği yansıtan saptamalara ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Olgu
Aşağıdaki kavramlardan hangisi toplumu oluşturan temel gruplardan ve toplumsal kurumlardan meydana gelen kalıcı, sürekli ve örgütlü ilişkiler için kullanılır?
Doğru Cevap: C) Toplumsal yapı
Aşağıdakilerden hangisi belirli statülere atfedilen davranışlara ilişkin toplumsal beklentilere verilen addır?
Doğru Cevap: E) Rol
İşlevselcilik ne tür bir toplumsal değişme teorisi sunmaktadır?
Doğru Cevap: C) Devrimci
Immanuel Wallerstein tarafından bütün dünyayı içerecek şekilde genişletilme çabası sonucunda ortaya çıkan Dünya Sistemi Teorisi'ne göre Türkiye hangi kategoride yer alır?
Doğru Cevap: B) Çevre ülkeler