logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Pazarlama İlkeleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi "somut ürün" kavramı kapsamında değerlendirilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi fiyatlandırmada etkili olan dışsal faktörlerdendir?

Soru 3:

Ürünü farklılaştırma dolayısıyla konumlandırma için aşağıdaki araçlardan hangisi kullanılmaz?

Soru 4:

Pazarda belirli bir mal ve hizmete yönelen, satın alma gücüyle desteklenmiş satın alma isteğine ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi etkin bir pazar bölümlendirme için pazarın taşıması gereken özelliklerden biri değildir?

Soru 6:

Pazarlamaya ilişkin özel bir problemin ya da fırsatın açığa çıkarılması için derinlemesine yürütülen  bilgi edinme sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Tüketicinin satın alma gücünün olduğu fakat satın alma isteğinin olmadığı ya da tersine satın alma gücünün olmadığı fakat satın alma isteğinin olduğu pazar hangisidir?

Soru 8:

Stratejik kararları, operasyonel veya taktik kararlardan ayırt eden bazı özellikler bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu özelliklerden değildir?

Soru 9:

Bu örgüt yapısında pazarlama faaliyetleri uzmanlık alanlarına göre gruplandırılarak belirli bölümlere bağlanmaktadır. Pazarlama bölümü, pazarlama araştırması, satış, müşteri ilişkileri, tutundurma gibi pazarlama yapısına göre örgütlenmektedir. Sözü edilen bu örgüt yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Alıcılarla satıcıların buluştuğu her türlü ortama ne ad verilir ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi en çok kullanılan konumlandırma araçlarından değildir ?

Soru 12:

Satış elemanı değişim oranı hangisinde belirlenir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi genişletilmiş ürün kapsamına girer?

Soru 14:

Hedef pazarın seçilmesi aşağıdakilerden hangisine göre yapılmaz?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi kullanım şekline göre ürünler kapsamında değildir?

Soru 16:

Aşağıdaki şıklarda yer alanlardan hangisi diğerlerini kuşatacak büyüklüktedir?

Soru 17:

İşletme pazara bir ürün sunduğu zaman bu ürünün diğerlerinden farkının ne olacağı, ürünün tüketicilerin bu ürünü nasıl algılayacakları işletme yöneticilerince belirlenmek istenmektedir. Pazarlama literatüründe buna ne ad verilmektedir?

Soru 18:

I. Müşterilerin pazarlık gücü II. Tedarikçilerin pazarlık güçleri III. İkame ürünlerin yaratmış olduğu tehdit IV. Mevcut rakipler arasındaki pozisyon kapma yarışı V. Piyasaya yeni giren işletmelerin yarattığı baskı ve tehdit Yukarıdaki ifadelerden hangileri Porter tarafından çizilen çerçeveye göre bir sektördeki rekabeti yönlendiren güçlerdendir?

Soru 19:

"İşletmelerin hedef pazarlarındaki fiili ve potansiyel alıcıların her zaman her ürün ve markadan haberi olmayabilir, değişiklikler iyi duyuralamayabilir. Yeni ürünler yeterince tanıtılamayabilir ve pazarlama iletişimi ya da bir diğer ifadesiyle ........................... çabalarına ilişkin mesajlar problemli olabilir veya mesaj kirliliği olabilir. Dolayısıyla, hedef pazardaki alıcıların ürünlerden haberdar edilmesi, değişikliklerin duyurulması ve rakip ürün veya markalar yerine işletmenin ürün ya da markasını tercih etmelerinin sağlanması, onların ikna edilmesiyle mümkündür." Yukarıdaki noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 20:

Potansiyel Pazar içinde yer alıp da hem satın alma isteği hem de satın alma gücü olan tüketicilerin oluşturduğu Pazar türü. Aşağıdakilerden hangisidir?