Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri dış ticaret hesaplarında kullanılan hesaplardandır? I. Ticari Alacaklar II.Diğer Dönen Varlıklar III.Diğer Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) I,II,III
CIF tutarı 46000TL, Gümrük vergisi 4600TL, Diğer masrafları 1400TL olan bir ithalatta, gümrükte ödenecek (%18) KDV’nin tutarı kaç TL olur?
Doğru Cevap: E) 9360 TL
Duran Varlık ithalatı nedeniyle ilk yıl için oluşan kur farkları için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: B) Kur düşmüş ise fark duran varlık maliyetinden düşülür.
Yapılan ihracat ile ilgili olarak yıl sonuna kadar olan alacakların değerlemesi sonucu ortaya çıkan aleyhte kur farkları aşağıdaki hangi hesaba kaydedilir?
Doğru Cevap: A) Satış İndirimleri hesabı
İşletmenin kasasına farklı tarihlerde üç kez 1000 Euro para girişi olmuştur. Birincide alış kuru 2, 87 TL, ikincide 3,50 TL ve üçüncüde 3,65 TL’dir. İşletme son aldığı partiden 500 Euro satmıştır. Dönem sonunda Maliye bakanlığının ilan ettiği kur 1TL= 3,75 Euro dur. İşletmenin dönem sonunda yapacağı kayıt hangisidir?
Doğru Cevap: A) KASA-Yabancı Para Kasası- hesabı 160 lira borçlu / KAMBİYO KARLARI Hesabı 160 lira alacaklı
İhracat giderleri kapsamında aşağıdakilerden hangisi Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabında muhasebeleştirilmez?
Doğru Cevap: C) Kredi faizleri
"Senedi elinde bulundurana, senedin değerleme tarihi itibariyle ifade ettiği değer" aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilebilir?
Doğru Cevap: C) Tasarruf Değeri
Aşağıdakilerden hangisi özellikli kredilere bir örnektir?
Doğru Cevap: E) Yurt Dışı Mağazalar Yatırım Kredisi
Satışın yapıldığı yılı takip eden yılda tahsilat ve/veya değerleme sırasında ortaya çıkan olumlu kur farkları aşağıdaki hesaplardan hangisine kaydedilir?
Doğru Cevap: C) Kambiyo Kârları
Akreditifli mal ithalatında mal bedeli için bankadaki döviz hesabından yapılan havale işlemi nasıl muhasebeleştirilir?
Doğru Cevap: D) 159 Verilen Yurtdışı Sipariş Avansları Hesabı Borçlu; 102 Bankalar Hesabı Alacaklı
Hesaplanan KDV 80.000 Türk Lirası, indirilecek KDV 35.000 Türk Lirası, ödenecek KDV 45.000 Türk Lirasıdır. İhraç kaydıyla yapılan satışlara ait KDV 20.000 Türk Lirası olup Vergi Dairesine ödenecek KDV tutarı ne kadardır?
Doğru Cevap: D) 25.000 Türk Lirası
Yapılan ihracat ile ilgili olarak yılsonuna kadar olan alacakların değerlemesi sonucu ortaya çıkan aleyhte kur farkları aşağıdaki hesaplardan hangisine kaydedilir?
Doğru Cevap: E) Satış İndirimleri
Hesaplanan KDV 50.000 Türk Lirası, indirilecek KDV 35.000 Türk Lirası, ödenecek KDV 15.000 Türk Lirasıdır. İhraç kaydıyla yapılan satışlara ait KDV 20.000 Türk Lirası olup Vergi Dairesinden alınacak iade KDV tutarı ne kadardır?
Doğru Cevap: A) 5.000 Türk Lirası
Henüz fiili ithalatı gerçekleşmemiş maddi duran varlık niteliğindeki partiler için yapılmış harcamalar aşağıdaki hesaplardan hangisinin borcuna kaydedilir?
Doğru Cevap: E) Verilen Sipariş Avansları
Döviz kuru yükseldiğinde ticari mal ithalatı nedeniyle oluşan kur farkı hangi hesapta muhasebeleştirilir?
Doğru Cevap: C) Finansman Giderleri
Bir işletmenin Temmuz ayı yurtdışı satışları 80.000 Türk Lirasıdır. Yurtiçi satışları 120.000 Türk Lirasıdır. Temmuz ayı sonunda hesaplanan KDV 21.600 Türk Lirası, indirilecek KDV 40.000 Türk Lirası, devredecek KDV 18.400 Türk Lirasıdır. İndirilecek KDV’nin içinde yurtdışı satış nedeniyle yüklenilmiş bulunan 12.000 Türk Lirası KDV mevcuttur. Katma Değer Vergisi Kanunu’nda belirtilen şartların yerine getirilmesi kaydıyla işletmenin talep edebileceği KDV tutarı ne kadardır?
Doğru Cevap: E) 12.000 Türk Lirası
Aşağıdakilerden hangisi ithalat nedeniyle oluşabilecek finansman giderlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: D) Sigorta Gideri
"Bir ülkenin belirli bir dönemde gerçekleştirdiği ihracat ve ithalatın toplamıdır." Yukarıda bahsedilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Dış Ticaret Hacmi
Harcırah Kanunu’na göre yurtdışına her çıkışta, seyahat süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler, karara ekli cetveldeki miktarlar ne kadar arttırılarak hesaplanır?
Doğru Cevap: D) % 50
İşletme 1.000 Euro tutarında senet almış ve o günkü kur olan 2,85 lira üzerinden 2.850 lira olarak kaydetmiştir. Yıl sununda kur 3.90 lira olmuş ve işletme senedin tasarruf değerini 3.836 lira olarak hesaplamıştır. İşletmenin dönem sonunda yapacağı kayıt/kayıtlar hangisidir?
Doğru Cevap: A) Alacak Senetleri hesabı 50 lira borçlu / Kambiyo Karları hesabı 50 lira alacaklı ve Reeskont Faiz Giderleri hesabı 64 lira borçlu / Alacak senetleri Reeskontu hesabı 64 lira alacaklı