logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yerel Yönetimlerde CBS Uygulamaları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi adalar ile parseller arasında oluşan alan farklarının bulunarak parselere dağıtıldığı ya da yola verildiği işlemdir. Genellikle tapu alanı (kadastroda kayıtlı) ile hesap alanı (koordinatlardan hesaplanan) arasında oluşan farklar bu şekilde düzeltilir. Birleştirme, Ayırma, Yola Terk, Yoldan İhdas gibi işlemlerin sonunda dengeleme işlemi yaptırılabilir. Dengeleme işlemi sonucunda parsellerin tapu alanları bulunur?

Soru 2:

Çap çizelgesi hangi modül yardımıyla hazırlanabilir?

Soru 3:

I. OGC WMS II. OGC WFS III. OGC WMTS IV. Dinamik KML V. PDF Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri NETGIS Server'in veri sunduğu standartlar arasındadır?

Soru 4:

Parselin yapılanma hakkı ile ilgili olarak başka mevzuatlar yönünden kısıtlılığı olması halinde bu kısıtlılık ve alınması gereken izinlerin belirtildiği ve hazırlanacak projeler açısından esas alınacak belge nedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi coğrafi bilgi sistem projelerinde veriler en temel gereksinimi oluştururlar?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi GIS sistemleri verilerinden? I. Düzenli olarak kodlanmış adres verisini II. Yapı numarası III. Vergi numarası

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi grafik verilerle ilişkili olarak, veritabanında tutulan özniteliksel verilerdir?

Soru 8:

Belnet’in üstün _______________, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve “UAVT” Ulusal Adres Veri Tabanı ile tam uyumludur?

Soru 9:

Aşağıdaki sorgulama yöntemlerinden hangisi ile koordinat değerlerine sahip mekânsal veriler üzerinden, konuma bağlı olmayan sözel bilgilere ulaşılabilir?

Soru 10:

İmar çaplarının oluşturulmasında  parsel bilgileri hangi seçenekte kullanılır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi kent bilgi sistemlerinin ikinci temel ögelerinde yer alan bilgilerden biridir?

Soru 12:

Tablolar arası tanımlanan ilişkiler Veritabanı Yönetimi diyaloğu altında ____________ sekmesinde görülür?

Soru 13:

İmar uygulamasına ilişkin ana kurallar ‘3194 sayılı İmar Kanunu’nun hangi maddelerinde yer alır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi düzenlenecek imar adalarının imar planına göre yol, meydan, park, genel otopark, yeşil saha gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tabi olmayan alanlar ile cami ve karakol yerlerini çevreleyen sınırdır?

Soru 15:

Veri tabanı yönetimi diyaloğunda tablolar arası ilişkinin tanımlanması gerekmektedir. Bu ilişkiyi tanımlamak için hangi tablolar kullanır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tabi olmayan alanlar ile cami, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüz ölçümlerinden % 35`e kadar düşülebilen miktar ve/ veya zorunlu hallerde malikin muvafakatı ile tespit edilen karşılığı bedeldir?

Soru 17:

Sayısal aralık yönteminde, aralık dağılım kuralı ve sayısının belirlenmesinde aşağıdaki seçeneklerden kullanılmaz ?

Soru 18:

İmarda “tevhid” ne demektir?

Soru 19:

I. imar yasası II. imar planı III. imar planı ilke kararları IV. İmar Yönetmeliği ile öngörülen, proje yapım koşulları Yukarıdakilerden hangileri imar durumu belgesinde bulunmaktadır?

Soru 20:

Netçap modülü ile imar çapı hazırlayabilmek için; imar veya kadastral verilerinin alan geometrisinde ve _________________ bulunması gerekmektedir?