logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - CBS’de Proje Tasarımı ve Yönetimi 1

Soru 1:

Deprem tehlike analizlerinin yapılabilmesi için oluşturulacak olan CBS uygulamasında aşağıdaki veri tabanlarından hangisine gereksinim duyulmaz?

Soru 2:

Akiferler veya boşluklu ortam içindeki yeraltısuyu hareketini matematiksel olarak tanımlayan denkleme ne ad verilir?

Soru 3:

Depremler sonucunda iki tür deprem dalgası oluşmaktadır. Bu dalgalar Cisim Dalgaları ve Yüzey Dalgalarıdır. Bu dalgalardan cisim dalgaları kaça ayrılır?

Soru 4:

Can ve mal kayıplarına neden olmanın yanında, sosyo-ekonomik düzen ve etkinliklere zarar verme potansiyeli olan her şey olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Anadolu U¨niversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir yerleşim yeri ve çevresindeki deprem etkinliğini sürekli olarak gözlemleyebilmek için 2005 yılında __________ sismik ağını faaliyete geçirmiştir

Soru 6:

Yeraltısuyunun dağılımını ve hareketini inceleyen bilim dalı, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Genel olarak arazi değerlendirme yaklaşımları bir karar verme sürecine ihtiyaç duymakta ve bu karar verme süreci, ................... Süreci adı verilen bir algoritma ile yapılmaktadır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 8:

Heyelanlar ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Kontrollü ve kontrolsüz sınıflandırma işlemlerinin her ikisinde birden kullanılabilen yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

İçinde yeterli miktarda su bulunduran ve bunu kuyulara veya kaynaklara iletebilen formasyonlara ne ad verilir?

Soru 11:

Alansal Kaynakların çalışma alanına en yakın mesafesi Kuzey Anadolu Fay Zonu için kaç km'dir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ICONA heyelan analizindeki sınıflandırılarak değerlendirilecek olan faktörlerden biri değildir?

Soru 13:

"Hidrograf" teriminin tanımı, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Suyun yeraltında depolanması, oradaki kum, çakıl veya çatlaklı kaya gibi malzemelerin boşluklarında birikmesine, ne ad verilir?

Soru 15:

Yerkabuğunun durağan bir yapıda olmayıp sürekli olarak hareket halinde olduğunu açıklayan Konveksiyon Akımları Teorisini ilk olarak kim öne sürmüştür

Soru 16:

Hangisi vektör veri katmanına ait bir yapıdır?

Soru 17:

Yürütülen bir afet yönetimi çalışması kapsamında tehlikelerin belirlenmesi, etki alanlarının ve öncelikli risklerin belirlenerek senaryoların oluşturulması çalışmaları hangi analiz çalışmasına örnek verilebilir?

Soru 18:

Kum, çakıl ve diğer küçük kaya parçalarının birbirine kaynaşık halde bulunduğu formasyonlara, .............., adı verilir. Boş bırakılan alana, aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 19:

Deprem tehlike analizlerinin yapılabilmesi için oluşturulacak CBS veri tabanının içermesi gereken bilgilerden değildir?

Soru 20:

Hangisi/leri harita ölçeklerinden biridir? I- Büyük ölçekli haritalar II-  Orta ölçekli haritalar III- Küçük ölçekli haritalar