logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - CBS’de Proje Tasarımı ve Yönetimi 1

Soru 1:

Modern afet yönetimi anlayışının en önemli evresi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Ç ok derin olmayan ve taşınan malzemenin büyük ölçüde yeryüzünde olması, heyelanların hangi hareket türünün özelliğidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yeraltı sularına etki eden faktörlerden biri değildir?

Soru 4:

Depremlerin meydana gelmesini sağlayan kuvvet dünyanın içinden gelmektedir. Bu kuvvetin varlığı, hangi kuram ile açıklanmaktadır?

Soru 5:

Bitkiler kurak mevsimlerde toprakta birikmiş olan suyu emerek hayatta kalmaktadır. Akarsulardan geçen suyun önemli bir bölümü de mevsime bağlı olarak farklı oranlarda yeraltısuyu tarafından sağlanmaktadır. Buna ne adı verilir?

Soru 6:

Basınçsız akiferlerde yapılan pompaj, kuyudaki su seviyesini düşürmeye başladığında etrafındaki yeraltı suyu da kuyuya doğru akmaya başlar. Yeraltısuyu yerçekiminin etkisiyle yavaşça kuyuya doğru akarken meydana getirdiği oluşuma ne ad verilir?

Soru 7:

İyileştirme Etki analizi Müdahale Yukarıda yer alan ifadelerden hangisi veya hangileri afet yönetiminin ana evrelerindendir?

Soru 8:

Su seviyesindeki değişimleri kaydetmek amacıyla açılan kuyulara  ............................., denir. Boş bırakılan alana aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 9:

Çalışma alanı merkezli ve 100 km yarıçaplı bir alan içerisinde kalan Çizgisel Kaynakların diğer faylara göre etkilerinin daha fazla olabileceği düşünülen faylar aşağıdakilerden hangisi olarak seçilmiştir?

Soru 10:

Dağ ve/veya tepe gibi doğal yapılarla çevrelenmiş, tüm yüzey sularını ve yeryüzüne çıkan yeraltı sularını toplayarak daha düşük kotlara ileten, doğal sınırlardan oluşan ve hidrolojik sistemi kontrol eden yeryüzü (kara) parçasına ............. sınırı denir. Yukarıda boş bırakılan alana aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 11:

Artezyen akifer nedir?

Soru 12:

Akifer içinde her noktadaki basıncı temsilen gösteren yüzeye ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi meydana gelen deprem sonrasında enerjinin ilk olarak açığa çıktığı konumu ifade eder?

Soru 14:

Sismik Tehlike Analizi çalışmalarında deprem büyüklüğü değerleri __________ olarak kullanılır?

Soru 15:

Tehlikenin oluşmasıyla ilgili olarak insanın hiçbir kontrolünün ve müdahalesinin olması mümkün olmasa da yapılabilir bir eylem vardır, bu nedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Deterministik Sismik Tehlike Analizinin (DSTA), çalışma alanı aşamalarından biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri yerel fiziki planlar arasında sayılabilir? Metropolitan Alan Planı Çevre Düzeni Planı Nazım İmar Planı Uygulama İmar Planı Bölge Planları

Soru 18:

1900-2003 yılları arasında, Türkiye’de önemli ölçüde can ve mal kayıplarına yol açan 50’nin üzerinde deprem olmuş ve bu depremler nedeniyle kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

Soru 19:

Heyelanın tutunma kabiliyetini kaybederek, yenilip yamaç aşağı akan malzemesini heyelan öncesi barındırdığı kısma ne ad verilir?

Soru 20:

Meydana gelen deprem sonrasında enerjinin ilk olarak açığa çıktığı konuma, ne denir?