logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uzaktan Algılama

Soru 1:

Işınımın atmosferden oldukça az bir zayıflama ile geçtiği bölgelere atmosferik pencere denmektedir. Spektral bölgede 4.2-5.0 µm aralığına tekabül eden atmosferik pencere numarası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Görünür ve kızıl ötesi bantları ile yeryüzü ve atmosfer hakkında bilgi sağlayan meteorolojik amaçlı GEO uydulara örnek verilemez?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi mikrodalga frekans bandında yer alan en büyük dalga boyudur?

Soru 4:

Yer-bazlı sistemlerden atmosferin dışında çalışabilen farklı yüksekliklere sahip olası platformlar yüksek yörüngeli uydularda ne kadardır ?

Soru 5:

Yayım değeri yüksek olan bir cisim (örneğin siyah cisim) üzerine gelen enerjiyi daha fazla yutar ve kinetik enerjisine bağlı olarak daha fazla ışınım yapar. Buna göre aşağıdaki cisimlerin hangisinin yayım değeri en düşüktür?

Soru 6:

IEEE'ye göre en kısa dalga boylarını ayırt etmede kullanılan frekans hangisidir?

Soru 7:

Uzaktan algılama platformu ile yeryüzeyi arasındaki uzaklığı ölçmek amacıyla kullanılan radar algılama sistemine ne ad verilir?

Soru 8:

Yapay açıklı bir radar sistemi 17.2 GHz (17.4 mm dalga boyu) frekansında çalışmaktadır. Antenin azimut yönündeki uzunluğu 3 m olduğuna göre, 1 km eğik uzaklıktaki bir alan için azimut çözünürlük elemanının boyu ne kadardır?

Soru 9:

Jeosabit ve Jeosenkronize uydularla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

I. Line tarayıcı II. Whiskbroom tarayıcı III. Pushbroom tarayıcı IV. Tv vidicon Yukarıdakilerden hangisi/hangileri tarama sistemlerindendir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi aktif algılayıcı sistemlere örnektir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi uzaktan algılamanın temel bileşenlerinden biri değildir?

Soru 13:

I. Altimetre II. Radyometre III. Saçılım ölçer IV. Yapay açıklı radar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri temel mikrodalga algılama sistemlerindendir?

Soru 14:

I. Jeolojik yapıların tanımlanması II. Toprak nemi çalışmaları III. Su altı Modelleme IV. Orman yangınları Yukarıdakilerden hangisi/hangileri uzaktan algılamada büyük uygulama potansiyeli olan ısıl görüntülerin genel kullanım alanları arasında yer almaktadır?

Soru 15:

Isıl algılama ve ısıl görüntülerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Isıl dengenin olduğu bir ortamda bir cismin yutulum değerinin ışınım değerine eşitlenmesi hangi adla kanunlaşmıştır?

Soru 17:

Mikrodalga ışınlar bulutlara nüfus edebildiği gibi dalga boyundan küçük cisimlerin belirli oranda altını görebilmesine ne ad verilir ?

Soru 18:

I. Civa katkılı Germanyum II. İndiyum Antimon III. Civa Kadmiyum Tellürit Yukarıda verilen seçeneklerden hangileri kuantum detektörüdür?

Soru 19:

1957'de uzaya gönderilen ilk uydu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Su içeren ancak yağışa neden olmayan bulutların yansıma değeri nedir?