logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Coğrafi Bilgi Sistemleri Standartları ve Temel Mevzuat

Soru 1:

Tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçaları aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Uygulama aşamasında en çok yetki karmaşasının yaşandığı imar planı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I.   Anayasa II.  Kanunlar III. Milletlerarası anlaşmalar IV. Yönetmelikler Yukarıdakilerden hangileri imar mevzuatı kaynaklarındandır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi CBS personeli denince akla gelen niteliklerden değildir?

Soru 5:

Seçeneklerden hangisi bireyler için ulusal meslek standartlarının faydaları arasında yer alır?

Soru 6:

Deniz ve tabii göllerin kıyısında itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alan aşağıdakilerden hangisiyle adlandırılır?

Soru 7:

En yaygın olarak kullanılan OGCstandardıdır. Konumsal veriyi statik haritalar olarak döndürür; yani sunucudaki koordinat bilgisine sahip coğrafi verilerin istemciye resim formatında görüntü veya haritalar olarak iletilmesini sağlar. Coğrafi veriler JPEG, GIF, PNG gibi resim formatlarına, nadiren de bir vektör formatı olan SVG’ye dönüştürülerek kullanıcıya ulaşır. Yukarıda açıklamalarına yer verilen OGC servisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Afet Yönetiminde Etkinlik İhtisas Raporu yayımlanarak ilk defa etkili bir afet yönetimi için gerekli altyapının oluşturulmasına yönelik kararlar aşağıdaki kalkınma planlarından hangisinde yer almıştır?

Soru 9:

Mekânsal Veri ile ilgili ISO/TC 211 Standartlarından aşağıdakilerden hangisi İmge ve Grid Veri Bileşenleridir

Soru 10:

“Milli park uzun devreli gelişme planı uyarınca iskân ve yapılaşmaya konu olan yerler için, mahalli gelişme planı karakterindeki, imar mevzuatına uygun imar uygulama planları, milli park uzun devreli gelişme planı hüküm ve kararlarına uygun olarak hazırlanan veya hazırlattırılan” plandır. Yukarıda verilen tanım hangisine aittir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi coğrafi bilgi standartları üreten başlıca organizasyonlardan biridir?

Soru 12:

Türkiye Ulusal Jeoloji Veri Standartlarının oluşturulması kapsamında Jeoloji Uygulama Şemasına ilişkin standartların tanımlanmasına yönelik esas alınan veri modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), aşağıdakilerden hangisini “iş ve eğitim dünyasının üzerinde uzlaşarak oluşturduğu ve bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari norm” şeklinde tanımlamaktadır?

Soru 14:

Dalganın yol alış zamanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Türkiye'de bilgisayar teknolojileri yaygınlaşmadan önce coğrafi veriler ne şekilde muhafaza edilmekteydi?

Soru 16:

I.   Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği II.  Tescile Konu Olan Harita ve Planlar Yönetmeliği III. Otopark Yönetmeliği IV.  Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği Yukarıdakilerden hangileri imar mevzuatı kapsamındaki önemli yönetmeliklerdendir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi coğrafi verinin paylaşım alanlarından biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi CBS bileşenlerinden biri değildir?

Soru 19:

INSPIRE veri erişimi ve paylaşımı ile ilgili düzenlemelerin getirildiği Nisan 2010 tarihinden itibaren üye ülkeler ne kadar zaman diliminde bu düzenlemelere uyum sağlamış olmalıdırlar?

Soru 20:

Seçeneklerden hangisi standardizasyonun ilkeleri arasında sayılmayabilir?