logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Coğrafi Bilgi Sistemleri Standartları ve Temel Mevzuat

Soru 1:

"Bitkisel üretimde; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin kombinasyonu yöre ortalamasında ürün alınabilmesi için sınırlayıcı olmayan, topoğrafik sınırlamaları yok veya çok az olan; ülkesel, bölgesel veya yerel önemi bulunan, hâlihazır tarımsal üretimde kullanılan veya bu amaçla kullanıma elverişli olan arazilerdir." Verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 2:

Farklı plan türlerine baktığımızda tarihi çevreyi korumak için kullanabileceğimiz en doğru plan türleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

"Bitkisel üretimde; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin kombinasyonu yöre ortalamasında ürün alınabilmesi için sınırlayıcı olmayan, topoğrafik sınırlamaları yok veya çok az olan; ülkesel, bölgesel veya yerel önemi bulunan, hâli hazır tarımsal üretimde kullanılan veya bu amaçla kullanıma elverişli olan arazilerdir." şeklinde belirtilen bir tanımla aşağıdaki hangi Tarım Arazisi türü tanımlanmıştır?

Soru 4:

Çevre ve çevre koruma kanunlarından Orman Kanunun kanun numarası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Devletin ihtiyaçlarına cevap veren ve bu ihtiyaçları karşılayan, devlete yarar sağlayan değerler bütününe ne denir?

Soru 6:

"Meka^nsal planlamayı ilgilendiren mevzuat son derece geniş bir alanı kapsamakta, çok çeşitli konuları içermektedir. Ulusal mevzuat incelendiğinde, planlamaya konu olan yaklaşık .......  adet yasanın ve .....  adet yönetmeliğin olduğu görülmektedir." cümlesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

Soru 7:

2872 sayılı ilk Çevre Kanunu, Resmi Gazete’de kaç yılında yayımlanmıştır?

Soru 8:

I.   Devletin güncel çevre tehlikelerine karşı koruma sağlaması II.  Devletin ortaya çıkmış çevresel zararları ortadan kaldırması III. Devletin çevresel açıdan gelecekte olabilecek tehlike ve zararları önlemesi Yukarıdakilerden hangileri devletin “çevre koruma” anlayışının ilkelerindendir?

Soru 9:

I.   Doğal ve ekolojik denge ve doğal ekosistem değerinin bozulması II.  Yaban hayatının tahrip edilmesi III. Doğal dengeyi bozacak her türlü orman ürünleri üretimi, avlanma ve otlatma yapılması IV.  Kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunmadıkça her ne suretle olursa olsun herhangi bir yapı ve tesis kurulması ve işletilmesi 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu'na göre koruma alanı olarak ayrılan yerlerde yukarıdakilerden hangilerinin yapılması yasaklanmıştır?

Soru 10:

Uluslararası alanda, çevre hakkının dile getirildiği ilk toplantı olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı 1972 yılında hangi şehirde düzenlenmiştir?

Soru 11:

Aşağıda verilen genel tanımlamalardan hangisi yanlış olarak verilmiştir?

Soru 12:

Hangi beş yıllık kalkınma planında yapı denetim sisteminde yapılacak değişiklikler, yapı teknolojilerinde depreme dayanıklılık konusu ayrıntılı şekilde işlenmiştir?

Soru 13:

Anlık meydana gelen ve kontrol edilemeyen olaylara ne ad verilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi imar mevzuatı kavramının tanımlamalarından biri değildir?

Soru 15:

Dünya üzerinde ihtiyaç duyulan su miktarı ve atık su miktarı artmıştır ve bununla birlikte su kalitesi kontrolünün yapılması gibi bazı gelişmeler yaşanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu duruma neden olmuştur?

Soru 16:

Çevre ve çevre koruma kanunlarından Su Ürünleri Kanunun kanun numarası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi tarafından hazırlanan imar planlarının düzenlenmesi ile ilgili teknik şartnamede ülke fiziki planı tanımı verilmiştir?

Soru 18:

Hangi beş yıllık kalkınma planlarında afete maruz kalan köylere öncelik verilmesi ve bu alanlarda ıslaha yönelik teşvik ve eğitim faaliyetlerinin verileceği belirtilmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetiminin zaman modeli kavramı açısından incelenen aşamalarından biridir?

Soru 20:

Korunması gerekli sit alanlarının, kültür ve tabiat varlıklarının sayısının artması sebebi ile 23.07.1983 tarihinde hangi kanun çıkmıştır?