logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Coğrafi Bilgi Sistemleri Standartları ve Temel Mevzuat

Soru 1:

Ülkemizde çevre hukuku ile ilgili gelişmeler ilk olarak hangi anayasamızda yer almıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi daha sonra yapılacak tüm planlama kararları için altlık teşkil eden ve genel kararları veren belgelerdir?

Soru 3:

I.   Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulmasına, kullanılmasına ve geliştirilmesine dair iş ve işlemleri yapmak ve yaptırmak. II.  Çağdaş coğrafi bilgi teknolojilerinin ülkede etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasını teşvik etmek ve eşgüdümü sağlamak. III. Uluslararası veri paylaşım ağlarına katılmak. IV.   Kent bilgi sistemlerinin standart ve yaygın bir şekilde oluşturulması için gerekli düzenlemeler yapmak. Yukarıdakilerden hangileri Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün görevlerindendir?

Soru 4:

19.07.2012 tarihli Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik’in amacı ise; milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanı ve sulak alanların tescil, onay ve ilanı ile tabiat varlığı, doğal sit alanı ve özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil, onay, değişiklik ve ilanına dair esasları belirlemektir. Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik’te geçen farklı kavramlar ve plan türleri dikkate alındığında "Bölgesel, ulusal veya dünya ölçeğinde olağanüstü eko-sistemlerin, türlerin, habitat ve jeolojik jeomorfolojik özelliklerin korunduğu, genel olarak insan etkisi olmadan meydana gelmiş, insan faaliyetleri sonucu bozulma veya tahrip olma riski yüksek olan alanlardır." şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I-Hazırlıklı olma II-İyileştirme III-Acil müdahale IV-Zarar azaltma Yukarıda verilen maddelerden hangileri afet yönetiminin, kriz yönetimi safhasında yer almaktadır?

Soru 6:

Coğrafi Bilgi Sistemleri aşağıdaki hangi planlama türünde önemli bir gerekliliktir?

Soru 7:

Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Plan tanımlarına göre aşağıdakilerden hangisi tamamlayıcı planlar arasında yer alır?

Soru 9:

(6831 Sayılı) Orman kanununda "özel ormanların ve amme müesseselerine ait ormanların idaresi, muhafazası ile bu ormanlarda yapılacak iş ve işlemler ile verilecek izinlerin yürütülmesini düzenleyen yönetmelik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Mera Kanunu kapsamında  meraların tespiti, tahdidi ve tahsisini oluşturma görevi aşağıdakilerden hangisine verilmiştir?

Soru 11:

İmar faaliyetlerinin tabi tutulduğu hukuk kurallarına ne denir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Çevre Kanunu’nun; çevrenin korunmasına, iyileştirilmesine ve kirliliğinin önlenmesine ilişkin genel ilkelerinden biri değildir ?

Soru 13:

İmar mevzuatındaki plan tanımlarına göre "Koruma amaçlı imar planı" tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Afet yönetimi mevzuatının en başta gelen kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu’ndaki tanımlar arasında yer almaz ?

Soru 16:

(2873 Sayılı) Milli Parklar Kanununa göre "Milli Park" tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

İmar mevzuatındaki plan tanımlarına göre aşağıdakilerden hangisi yerel fiziki planlardandır?

Soru 18:

Orman Kanunu ve yönetmeliklerde bahsi geçen ve "Devlet ormanları, hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlar ve hususi ormanların “sürdürülebilirlik, iktisadilik, verimlilik, çok amaçlı faydalanma, sosyo-kültürel geleneklerin yansıtılması, sektörler arası eşgüdüm, uluslararası sorumluluk, biyolojik çeşitliliği koruma, estetik ve diğer değerleri koruma, karbon dengesi, katılımcı yaklaşım, orman sahibinin belirlediği işletme amaçları ve bu amaçları gerçekleştiren teknikler” çerçevesinde; “ormancılık ana planı, imzalanan uluslararası sözleşmelerde belirlenen gösterge ve ölçütler, beş yıllık kalkınma planları, stratejik bölgesel planlar, ulusal ormancılık programı, çevre düzeni planı ve havza veya işletme bazında geliştirilecek planlar ile uyumlu hazırlanan” planlardır." şeklinde belirtilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Hangi kanunun amacı; deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ ve benzeri afetlerde; yapıların ve kamu tesislerinin genel hayata etkili olacak derecede zarar gören ya da görmesi muhtemel olan yerlerde alınacak tedbirlerle, afet sonrasında yapılacak yardımlara ilişkin usul ve esaslarla, yetki ve sorumlulukların belirlenmesidir?

Soru 20:

Çevre hukuku aşağıdakilerden hangisini inceler?