logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Coğrafi Bilgi Sistemleri Standartları ve Temel Mevzuat

Soru 1:

Afet yönetimi mevzuatının en başta gelen kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Toplumu olası afetlere karşı daha dayanıklı hâle getirmek için tüm işlerin afet öncesi dönemlerdeki gibi yürütülebilir hâle getirilmesi nedir?

Soru 3:

Planlama için ayrılan alanın yetersiz kaldığı veya ihtiyaca cevap vermediği durumlarda hazırlanan planlara ne denir?

Soru 4:

I.   Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. II.  Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. III. Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir. IV.  Yaklaşma mesafesi ve kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, ancak yaya yolu gezinti, dinlenme, seyir ve rekreaktif amaçla kullanılmak üzere düzenlenebilir. Yukarıdaki maddelerden hangileri 3621 Sayılı Kıyı Kanunu'nun genel esaslarındandır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi özel amaçlı çevre planları arasında yer almaz?

Soru 6:

Aşağıda verilenlerden hangisi İmar mevzuatı kapsamındaki önemli yönetmeliklerden birisi değildir ?

Soru 7:

Yerleşim alanlarıyla ilgili değişikliklerin sürekli takip edilebilir olması CBS'nin hangi avantajına bir örnektir?

Soru 8:

Yanardağ faaliyetleri sonrasında bu afetin doğrudan ve dolaylı etkilerinden kısa, orta ve uzun vadede etkilenebilecek alanların belirlenebilmesi Coğrafi Bilgi Sistemlerinin aşağıdaki özelliklerinden hangisi ile ilgilidir?

Soru 9:

Mevcut planların yerleşmiş nüfus için yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesi hâlinde, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan, raporuyla bir bütün olan imar planı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Orman Kanunu ve yönetmeliklerine göre "B Tipi Mesire Yeri" tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Mekânsal analiz İzleme Modelleme Harita üzerinde gösterebilme CBS'nin yukarıda verilen yeteneklerinden hangisi ya da hangileri birçok çevre probleminin hızlı ve etkili bir biçimde çözülmesi için kullanılmaktadır?

Soru 12:

I.   İmar ve Bayındırlık Komisyonu II.  Çevre ve Sağlık Komisyonu III. Plan ve Bütçe Komisyonu IV.  Ulaşım Komisyonunu Yukarıdakilerden hangilerinin 2004 yılında kabul edilen 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile büyükşehir belediyelerinde kurulması zorunlu kılınmıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda belirtilen tarım arazileri arasında yer almaz?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün görevlerinden biri değildir ?

Soru 15:

Coğrafi Bilgi Sistemleri afet yönetiminin hangi evresinden itibaren kullanılmaya başlanır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi imar mevzuatı kaynakları arasında gösterilmez?

Soru 17:

Çevre ve çevre koruma kanunlarından su hakkında kanunun kanun numarası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Çevre ve Sağlık Komisyonu Plan ve Bütçe Komisyonu Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Ulaşım Komisyonu Büyükşehir belediyelerinde yukarıdaki komisyonlardan hangisi ya da hangilerinin kurulması zorunlu kılınmıştır?

Soru 19:

Yerleşik alanlarda ve çevresindeki gelişme alanlarında çeşitli alan kullanımları arasında en uygun kentsel gelişme biçimini belirleyen ve uygulamaya yönelik ayrıntılar içeren planlara ne denir?

Soru 20:

Ülke fiziki planı Uygulamalı imar planı Islah imar planı Çevre düzeni planı Yukarıda verilen imar planlarından hangisi ya da hangileri üst ölçek fiziki planlar arasındadır?