logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Coğrafi Bilgi Sistemleri Standartları ve Temel Mevzuat

Soru 1:

Farklı veri sağlayıcıları tarafından üretilen yol, bina, dere, topografya, arazi örtüsü vb. coğrafi bilginin etkili kullanımını ve paylaşımını sağlayan, politikalar, standartlar ve teknolojilerin oluşturduğu çatı olarak kabul edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Bir iş alanına ilişkin olgular, ilkeler, süreçler ve genel kavramlar hakkında bilgi (kuramsal ve/veya fiili bilgi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Hücrelere bağlı olarak (pikseller) temsil edilen mekânsal verilere .... denir. Yukarıdaki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi jeolojik oluşumların şekillendirilmesinde etkili bir veya birden fazla jeolojik süreçte meydana gelen, tanımlanabilir bir olay olarak ifade edilmektedir?

Soru 5:

I. Coğrafi veri içeriği II. Birlikte çalışabilirlik ve coğrafi veri değişim standartları III. GeoPortal  Verilenlerden hangisi yada hangileri TUCBS’nin amaçları doğrultusundaki temel bileşenlerindendir?

Soru 6:

Çizgisel ve alansal arazi oluşumu veya şeklini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi tabakalı kayaçların dalga şekilli deformasyonlarına kıvrım adı verilir. Kıvrımlar kubbe şekilli bir antiklinal ile tekne şekilli senklinallerden meydana gelir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi önerilen CBS meslek alanları arasında yer almamaktadır ?

Soru 9:

Afetin öncesinde başlayarak bitimine kadar yapılan tüm çalışmaların belirli bir düzen içerisinde yürütülmesi, yönlendirilmesi, koordinasyonunun sağlanması ve uygulanabilmesi adına çalışan tüm birimlerin yönetilmesi nedir?

Soru 10:

Planlamaya ilişkin temel ilke ve hedefler hangi Anayasa'da belirlenmiştir?

Soru 11:

“belirli ölçülere, yasaya, kullanıma uygun olan”'a ne ad verilir?

Soru 12:

I. Jeoloji Alt Veri Modeli II. Hidrojeoloji Alt Veri Modeli III. Jeofizik Alt Veri Modeli Yukarıdaki alt veri modellerinden hangisi ya da hangileri ‘faylar, kıvrımlar, eğimler’ gibi bilgileri kapsamaktadır?

Soru 13:

İlgili tarafların katılımı ve işbirliği ile belirli bir faaliyete yönelik olarak kurallar koymak ve bu kuralları uygulamak amacıyla gerçekleştirilen işlemlerene ad verilir?

Soru 14:

Mekânsal Veri ile ilgili ISO/TC 211 Standartlarından aşağıdakilerden hangisi Kalite Prensipleridir?

Soru 15:

Topoğrafik sınırlamaları yok veya çok az olan arazi türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Mekânsal Veri ile ilgili ISO/TC 211 Standartlarından aşağıdakilerden hangisi Detay Kataloglama Metodolojisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Almanya tarafından geliştirilmiş olan Ulusal Mekânsal Veri Altyapısıdır?

Soru 18:

Hücrelere bağlı olarak (pikseller) temsil edilen mekansal veriler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Düşük geçirimliliği nedeniyle, yeraltı suyu akımına karşı bariyer gibi davranan, genellikle akifer ve akifer sistemlerini sınırlandıran hidrojeolojik birim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

"Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların ürünü olup, topoğrafik olarak tanımlanabilecek derecede yeterince belirgin ve mütecanis özelliklere sahip, aynı zamanda tarihsel, arkeolojik, sanatsal, bilimsel, sosyal veya teknik bakımlardan dikkate değer, kısmen inşa edilmiş, insan emeği kültür varlıkları ile tabiat varlıklarının birleştiği alanlardır." Verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?