logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Coğrafi Bilgi Sistemleri Standartları ve Temel Mevzuat

Soru 1:

Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik adı altında hangi yılda ilk deprem bölgeleri haritaları ortaya çıkarılmış ve uygulama zorunluluğu getirilmiştir?

Soru 2:

Risklerin can ve mal kayıplarına sebep olması durumunda _________ söz edilebilmektedir?

Soru 3:

Afet yönetimi faaliyetlerini ilgilendiren hukuk kurallarına kısaca ________________________ denilmektedir?

Soru 4:

Çevre ve çevre koruma kanunlarından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun kanun numarası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

‘Gerçek ya da kamu tüzel kişilerine ait taşınmazların yatay biçimde planlanarak bayındır hale getirilmesi hedefi’ aşağıdaki kavramlardan hangisinin tam olarak karşılığıdır?

Soru 6:

Planlama alanı için geliştirilen temel hedeflere uygun olarak ana gelişme kararlarını belirleyen ve kullanış biçimlerine esnek bir çerçevede karar veren ilkesel belgelere ne denir?

Soru 7:

Aşağıda verilen afet yönetimi mevzuatını ilgilendiren kanunlardan hangisi diğerlerinden önce çıkmıştır?

Soru 8:

“İnsan, onurlu ve iyi bir yaşam sürmeye olanak veren nitelikli bir çevrede, özgürlük, eşitlik ve yeterli yaşam koşulları temel hakkına sahiptir.” ilkesi hangi konferansın bildirisinde yer almıştır?

Soru 9:

Anlık meydana gelen ve kontrol edilemeyen olaylara ne denir?

Soru 10:

Kıyı kanununa göre sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla kaç metre yaklaşabilir?

Soru 11:

Aşağıda verilen genel tanımlamalardan hangisi yanlış olarak verilmiştir?

Soru 12:

Mekâna bağlı olarak yapay zekânın kullanılarak senaryoların ve sonuçlarının üretilebilmesi aşağıdakilerden hangisiyle sağlanır?

Soru 13:

1956 tarihinde 6831 sayılı Orman Kanunu ile oluşturulmuştur. Orman Kanunu, gelişen koşullar, değişen öncelik ve ihtiyaçlar doğrultusunda çıkarılan yönetmeliklerle değiştirilmiştir. Aşağıda belirtilen hangi yönetmelik ile toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imka^n vermek amacıyla Orman Genel Müdürlüğünce tesis edilecek yerlerin ayrılması, onanması, planlanması, planlarının uygulanması, geliştirilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, yönetilmesi ve iptaline ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir?

Soru 14:

2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre "Sit Alanı" tanımı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi çevreyi ve çevre korumayı doğrudan ilgilendiren yönetmeliklerden biri değildir ?

Soru 16:

Kıyılarda 6 m2’yi geçmeyen büfe ve kirletici etkisi olmayan fosseptik yapımını gerektirmeyen seyyar tuvalet ve ahşap iskeleler arasında en az kaç metre mesafe olmalıdır?

Soru 17:

Çevrenin ekolojik, sosyal, kültürel mevcut durumu ile plan veya programa ait olabilecek çevresel etkilerin değerlendirildiği, Stratejik Çevre Değerlendirmesi (SÇD) süreci aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Ülkemizin yüzölçümünün %_______'si birinci derece deprem kuşağı üzerindedir?

Soru 19:

Bir bölgedeki özel arsaların sistematik şekilde numaralandırılarak büyük ölçekli haritalarda gösterilmesi ve arsanın niteliği, büyüklüğü, değeri ve onunla ilgili hukukî hakların durumunun ne olduğu anlamına gelen kavram hangisidir?

Soru 20:

2004 yılında büyükşehir belediyelerinin yönetiminin hukuki statüsünü düzenlemek, hizmetlerin planlı, programlı, etkili, verimli ve uyum içinde yürütülmesini sağlamak amacıyla kabul edilen 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu kanuna göre bazı komisyonların kurulması zorunlu kılınmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu komisyonlardan biri değildir?