logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Coğrafi Bilgi Sistemleri Standartları ve Temel Mevzuat

Soru 1:

Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Yönelik Mevzuat içerisinde belirtilen "Ören Yeri" kavramının tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

______, ekonomik olarak önemli miktarda suyu depolayabilen ve yeterince hızlı taşıyabilen (iletken) geçirimli jeolojik birimlerdir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümleyi doğru bir şekilde tamamlar?

Soru 3:

İş sağlığı, güvenliği ve çevre koruma önlemlerini uygulamak, kalite yönetim sistemi dokümanlarına uygun çalışmak, kullanılan yazılım ve donanımları hazır hâle getirmek kimin görev tanımında bulunmaktadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi düşük geçirimliliği nedeniyle, yeraltı suyu akımına karşı bariyer gibi davranan, genellikle akifer ve akifer sistemlerini sınırlandıran hidrojeolojik birimdir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi INSPIRE teknik bileşenlerinden biridir?

Soru 6:

Çiftçilerin hayvanları ile birlikte yaz mevsimini geçirmeleri, hayvanlarını otlatmaları ve otundan yararlanmaları için tahsis edilen veya kadimden beri bu amaçla kullanılan yerlere ne denir?

Soru 7:

Uluslararası alanda, çevre hakkının dile getirildiği ilk toplantının yapıldığı yer ve tarih aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün görevleri arasında sayılamaz?

Soru 9:

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de mesleki alanlarda standartların geliştirilmesi ihtiyacı baş göstermiştir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere, 1993 yılında İş ve İşçi Bulma Kurumu koordinasyonunda hangi proje hayata geçirilmiştir?

Soru 10:

“Türkiye Ulusal Jeoloji Veri Standartlarının oluşturulması kapsamında … direktiflerine uygun Jeolojik Zaman Çizelgesi’nde kullanınan RGB renk kodları kullanılmıştır.” yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 11:

UMS’ler, eğitim programlarının oluşturulması ve mesleki yeterliliklerin belirlenmesi için esas alınan temel girdilerdendir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi UMS ilkelerinden değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Ulusal Jeoloji Standartlarının Belirlenmesi Projesi kapsamında analizleri yapan kurumlardan biri değildir ?

Soru 13:

Hidrojeoloji Veri Modeli içerisinde aşağıdaki bileşenlerden hangisi yer almaz?

Soru 14:

I.   Orman alanlarının belirlenmesi II.  Devlet ormanlarının yönetimi III. Orman kadastrosu Yukarıdakilerden hangileri 08.09.1956 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 6831 sayılı Orman Kanunu ile açıklık getirilen konulardır?

Soru 15:

Afet yönetimi temelde kaç bölüme ayrılır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi ‘çizgisel ve alansal arazi oluşumu veya şeklini’ ifade eder ve ‘Doğal ve Antroponejik olmak üzere iki alt bileşende’ düşünülür’?

Soru 17:

Aşağıda düzey ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Afet yönetiminin asıl amacı nedir?

Soru 19:

CBS, günümüzde birçok alanda ve farklı meslek grupları tarafından kullanılan önemli bir araç ve teknolojidir. Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi jeofizik yöntemlerde ölçümde kullanılan yöntemlerden değildir ?