logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları 1

Soru 1:

Raster veride her hücre bir değere sahiptir. Bu değer bazen coğrafi bir özelliğe ait kod değeri olarak tanımlanabilir ya da belirli renk aralığında değer alırlar. Aşağıdakilerden hangisi bu piksel renk aralığı değerlerinden biridir?

Soru 2:

Bir toprak haritasında yer alan toprak sınıfları veya bir arazi kullanım veri setinde yer alan arazi kullanım bilgilerini, Dünya Ülkeler katmanında yer alan ülke isimlerini, Yol katmanının veri tabanında yer alan Yol Tiplerini hangi fonksiyonu kullanarak farklı tematik haritalarla gösterebiliriz?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Raster Tabanlı Bakı (Aspect) veri setinin alabileceği değerlerden biridir?

Soru 4:

Raster tabanlı coğrafi analiz fonksiyonlarıyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

Birden fazla field’da yer alan aynı bilgileri taşıyan objeleri aynı semboloji ile görüntüleyebileceğiniz fonksiyonları içeren fonksiyon aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Nokta, çizgi ve alansal özellik tipine sahip bir girdi verisi (Input Feature) üzerine çakıştırılan bir başka Clip Feature ile tanımlanan alana ait detaylar kesilerek farklı bir vektör veri formatına (Shape File veya Feature Class) kaydedilmesini sağlayan fonksiyon aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

ArcGlobe ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Sayısal Yükseklik verisinden üretilen bir çıktı (Yüzey) veri setidir?

Soru 9:

Raster veride her bir hücrenin konumu nasıl tanımlanır?

Soru 10:

Güneşin açısal yönünü 0’ ile 360’ arasında bir değer ile ifade eden ölçeğe ne ad verilir?

Soru 11:

Table of contents penceresinde bulunan yukarıdaki buton aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Herhangi bir raster verinin değerini (uzaklık, sıcaklık, deprem derinliği vb.) okumak için aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi kullanılır?

Soru 13:

“…… fonksiyonu ile bir katmanın öznitelik tablosuna bir başka tabloda yer alan bilgileri ortak alanlar üzerinden ekleyebildiğiniz gibi bu işlemi bir tablodan bir başka tabloya ekleme yaparak da gerçekleştirebilirsiniz.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi gelmelidir?

Soru 14:

Çakıştırma analizlerinin diğer bir adı nedir?

Soru 15:

I. Dünyada kabul görmüş ana standart kurumu Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu olarak ifade edilen ISO’dur. II. Mekansal veri altyapısı aynı zamanda coğrafi bilgi standartları faaliyetlerini de kapsamaktadır. III. Coğrafi veri altyapısı sadece global düzeydedir. Coğrafi bilgi sistemindeki standartlaşma ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi Spatial Analiz Tools altında yer almaz?

Soru 17:

I. tıff II. jpeg III. bmp IV. xht ExpoMap fonksiyonunu kullanarak yapılan harita tasarımı raster bir dosya formatına hangi uzantı ile kaydedilir?

Soru 18:

Aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi küre üzerinde uçuş yapmanızı sağlar?

Soru 19:

Bir toprak haritasında yer alan toprak sınıfları veya bir arazi kullanım veri setinde yer alan arazi kullanım bilgilerini, Dünya Ülkeler katmanında yer alan ülke isimlerini, Yol katmanının veritabanında yer alan Yol Tiplerini hangi fonksiyonu kullanarak farklı tematik haritalar üretebilirsiniz?

Soru 20:

Yukarıdaki hangi fonksiyonları kullanarak seçilen objelerin veya hiçbir seçim işlemi yapmadan grafik verilerin veri tabanında yer alan bilgilerin grafik gösterimlerimi gerçekleştirilebilir?