logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi nokta, çizgi ve alansal özellik tipine sahip bir girdi verisini, Split Girdi verisinde ki alanlara göre ayırarak birden fazla yeni veri setinde depolamayı gerçeklestirdigimiz bir cografi analiz fonksiyonudur?

Soru 2:

Symbology, vektör verilerin veritabanında yer alan bilgilere göre farklı fonksiyonlar kullanılarak tematik haritalama işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz önemli bir veri görüntüleme fonksiyonudur. Aşağıdakilerden hangisi bu amaçla kullanılan farklı fonksiyonlardan değildir?

Soru 3:

Demografik veriler, tarımsal göstergeler, alan, uzunluk vb. ve değerlerinin sınıflandırılmasında poligon ve nokta özellik tipine sahip veriler için aşağıdaki hangi fonksiyonlar kullanılır?

Soru 4:

Vektör Tabanlı Coğrafi Analiz Fonksiyonları hangi yapı içerisinde konumlandırılmıştır?

Soru 5:

Seçili olan objeleri iptal eden komut aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

I. Bar II. Pie III. Grafik Yukarıdaki hangi fonksiyonları kullanarak birden fazla field’da yer alan sayısal değerlerin gösterimi gerçekleştirilebilir?

Soru 7:

Yukarıdaki şekil hangi analiz fonksiyonuna aittir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Slope (Eğim) değeri olabilir?

Soru 9:

Eğer veri 3D feature ise tabloların shape sütununda hangi ifade yer almaktadır?

Soru 10:

Nokta, çizgi ve alansal objelerin veritabanında yer alan bilgilerinin etiketlendirilmesi, etiketlerin konumu, size boyutu, yazı tipi ve renginin belirlenmesi ile ilgili tüm fonksiyonlar aşağıdakilerden hangisi altında yer almaktadır?

Soru 11:

Sayısal değerlerin sınıflandırılmasında (Demografik veriler, tarımsal göstergeler, alan, uzunluk vb.) Poligon özellik tipine sahip veriler için hangi sınıflandırma fonksiyonu kullanılır?

Soru 12:

Turkiye_tarim.dbf,, Turkiye_saglik.dbf ve Turkiye_nufus. dbf dosyasındaki veri tabanı bilgilerini Turkiye_il.shp veri tabanına ……….fonksiyonu ile ekleyerek Türkiye il sınırlarına ait farklı tematik haritalar üretebilirsiniz. Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi CBS’nin temel fonksiyonlarından biri olan coğrafi veri setlerinin birbirleri ile mekânsal ilişkisi sonucu elde edilen yeni veri setlerinin oluşturulması için kullanılan işlemleri ifade eder.

Soru 14:

Araç setleri altında yer alan analiz fonksiyonlarında grafik veriler ya da tablosal veriler girdi olarak tanımlanır. Analiz sonrası yeni tablosal ya da grafiksel veri (Shape File ya da GeoDatabase’de Feature Class) oluşur. Yukarıdaki özellikler ArcToolbox’taki hangi analiz aracına aittir?

Soru 15:

Örnek noktalardan sürekli bir yüzey oluşturmak istediğinizde hangi bilgi kaynak veri olarak kullanılabilir?

Soru 16:

I. Tablolardaki ortak alanlar üzerinden tanımlanan bir bağlantı adı ile ilişkilendirme yapılarak sorgulamalar gerçekleştirilebilir. II. Join fonksiyonu ile bir katmanın öznitelik tablosuna bir başka tabloda yer alan bilgileri ortak alanlar üzerinden ekleyebildiğiniz gibi bu işlemi bir tablodan bir başka tabloya ekleme yaparak da gerçekleştirebilirsiniz. III. Join her iki tabloda da ortak olan bir alan ya da bir öznitelik yolu ile bir tabloya ait alanların bir diğer tabloya eklenmesi fonksiyonudur. Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

Grafik objeleri Draw Toolbar’da yer alan hangi buton ile seçilerek silinebilir?

Soru 18:

Farklı eksenlerde veriyi aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi ile görüntüleyebilirsiniz?

Soru 19:

Lokal diskinizdeki veri setlerini küre üzerinde görüntüleyebileceğiniz fonksiyon aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Bir raster veri setine ait çözünürlük ile tek bir hücrenin kapladığı alanın boyutları kastedilmektedir. Örneğin bir hücrenin boyutları 5 x 5 metre ise çözünürlük 5 m’dir. Aşağıda çözünürlükleri verilen raster verilerden hangisinin çözünürlüğü en yüksektir?