logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Konumsal Veritabanı 1

Soru 1:

Tüm konumsal verilerin tek ve merkezi bir veritabanı üzerinde tutulabilmesi, veri girişi ve güncelleme işlemlerinin kullanıcı hataları daha aza indirilerek yapılabilmesi ve nesnelerin hem topolojik hem de ilişkileriyle birlikte tanımlanabilmesi gibi avantajlara sahip olan model hangisidir?

Soru 2:

Bir veritabanı tasarlanırken aşağıdakilerden hangisi bir veri tipi olarak değerlendirilemez?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangileri doğru tasarlanmış bir tablo ile ilgili olarak doğrudur? I Her kayıt sadece bir kere yer alabilir. II Birbiri ile tamamen aynı iki tane satır olmamalıdır. III Kayıtların birbirinden farklı olabilmesi için en az bir sütundaki değerin farklı olması gerekir. IV Tablolardaki her bir sütunda aynı tipteki veriler saklanabilir. V Her sütunda matematiksel olarak hesaplanmış sonuç içeren “hesaplanmış veri alanı” yer almalıdır.

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi veritabanı yönetim sistemlerinin genel özelliklerinden biri değildir?

Soru 5:

Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) konumsal veriyi işlerken aşağıdaki seçeneklerde verilen hangi işlemi kullanmaz?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ağ veritabanı modelinin avantajlarından biridir?

Soru 7:

Tabloda anahtar alan olarak tanımlanmayan alanlarda oluşturulan dizin türüne ne denir?

Soru 8:

Kavramsal  veritabanı bileşeni Mantıksal  veritabanı bileşeni Fiziksel  veritabanı bileşeni Yukarıdakilerden hangisi/hangileri veri tabanı bileşenlerindendir?

Soru 9:

Belirtilen kurallar doğrıltusunda veri tekrarını önler. Nesne tabanlı veritabanı yapısı sayesinde konumsal olayları ve varlıkları daha gerçekçi modellemek mümkündür. Veriye birden fazla kullanıcının aynı anda erişimini sağlar. Yukarıda sıralalandan hangisi sadece Konumsal Veritabanının sağladığı avantajlardan biridir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Veritabanı Yönetim Sistemleri yazılımlarının genel özelliklerindendir? I. Veritabanını oluşturmak ve tasarlamak II. Veritabanı kullanıcılarını tanımlamak III. Kayıt eklemek, silmek ve güncelleştirmek IV. Veritabanı bakımını yapmak

Soru 11:

Tablo içerisindeki verilere hızlı erişim  ve verilerin istenilen veri alanına göre sıralanmasını sağlayan veritabanı bileşeni aşağıdakilerde hangisidir?

Soru 12:

Konumsal ilişkilerin belirlendiği üç temel topoloji ilkesi aşağıdakilerden hangileridir?

Soru 13:

Konumsal verinin işlenmiş ve anlamlandırılmış haline ne ad verilir?

Soru 14:

Yanlış veritabanı tasarımından dolayı farklı tablolarda aynı verinin bulunması nedeni ile oluşan veri tabanı problemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdaki cevaplardan hangisi veritabanı yönetim sistemlerinin dezavantajlarındandır?

Soru 16:

Merkezi Nüfus İdare Sistemi ya da kısaca MERNİS, 2002 yılında uygulamaya alınabilen merkezi nüfus bilgileri düzenlemesidir. MERNİS projesi kapsamında bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bilgisayar ortamında 11 haneli sayıdan oluşan bir sayısal kişi kimlik atamasına dayanan ve adına Vatandaşlık Numarası denilen uygulama bu projenin vatandaşa yansıyan ve bilinen yanıdır. Bu örnekte yapılan uygulama aşağıdakilerden hangisi ile en yakından ilişkilendirilebilir?

Soru 17:

Veri tekrarını önlemesi Veri tutarlılığı sağlaması Profesyonel personele ihtiyaç duyması Maliyetinin yüksek olması Yukarıda sıralananlardan hangisi ya da hangileri VTYS'nin dezavantajıdır?

Soru 18:

"Bir öğrencinin var olabilmesi için öncelikle bir okulun var olması gerekmektedir." şeklinde verilen örnek Varlık-İlişki Veritabanı Modelinde aşağıdakilerden hangisi için verilmiş bir örnektir?

Soru 19:

Konuma dayalı sorgulamalarda temel topoloji ilkeleri aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi nesne-ilişkisel veritabanı modelinin dezavantajlarından biridir?