logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Coğrafi Bilgi Sistemleri İçin Temel İstatistik

Soru 1:

Bölgeselleşmiş değişkenler olarak bilinen, bulundukları yerlere göre konumsal farklılık gösteren ve birçok özelliğin tanımlanmasında kullanılan yöntemlerin genel adına ne denir ?

Soru 2:

X marka bir baskı makinesinin 100000 baskıda ortalama 1 hatalı bir kağıt basstığı bilinmektedir. 400000 adet kağıt basıldığında hiç bir kağıtta hata olmaması olasılığı nedir?

Soru 3:

Yapılan variogram analizleri sonucunda, verilerin şeklinde doğrusal semi-variogram modeline uygun olduğu belirlenmiştir. Aralarında 120 m mesafe bulunan iki nokta arasındaki ortalama semi-variogram değeri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi deneysel semi-variogram parametreleri arasında değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi varyansların testinde kullanılan dağılımdır.

Soru 6:

I) Külçe Varyansı II) Eşik Değer III) Yönsel Etki Mesafesi Oranı Yukarıdakilerden hangileri Deneysel Semi-Variogram Parametreleridir?

Soru 7:

Sıfır hipotezi doğru olduğu halde reddedilebilme hatasının gerçekleşebileceği en büyük olasılık değeri hangisidir?

Soru 8:

Aşağıda verilenlerden hangileri Nokta Tahmininin sahip olması gereken özelliklerindendir? I) Etkinlik II) Sapmazlık III) Rassallık

Soru 9:

İki değişken arasında azalan bir doğrusal ilişki varsa, aşağıdakilerden hangisi regresyon denkleminin eğimi olamaz?

Soru 10:

Küresel Semi-Variogram parametreleri, a=200 m, C 0 = 3(%Zn) 2 ve C = 10(%Zn) 2 ve olan bir maden yatağında, konumsal olarak aralarında 60 m mesafe bulunan iki nokta arasındaki ortalama semi-variogram değeri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Bir işyerinde kullanılan 5 yaşından büyük bilgisayarların arızalanma olasılığı %60’dır. Bu işyerinde 5 yaşından büyük toplam 48 bilgisayar var olduğuna göre, bu bilgisayarların arızalanma olasılığının varyansı kaçtır?

Soru 12:

Bir işletmede A ürünün hatasız üretilme ihtimalinin %90 olduğu bilinmektedir. Günde 4 ürün üretildiğine göre yalnız 2 ürünün hatasız üretilme ihtimali nedir?

Soru 13:

İki değişken arasında herhangi bir ilişki yoksa, aşağıdakilerden hangisi korelasyon katsayısı olabilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi değişken değeri bilinmeyen bir noktanın kriging yöntemiyle tahmin işlemi için doğru bir ifade değildir ?

Soru 15:

Korelasyon katsayının alabileceği değer aralığı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Gözlem değerler ile tahmin değerlerinin toplamı birbirine eşit olmakla birlikte, değerler tek tek karşılaştırıldığında aralarında az ya da çok farklar olabilmektedir. Bu tahmin hatalarının genel ve ortalama ölçüsüne aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 17:

I) Külçe Varyansı II) Etki Mesafesi III) Külçe Etki Oranı Yukarıdakilerden hangileri Deneysel Semi-Variogram Parametreleridir?

Soru 18:

Konumsal Koordinatlar (m) İstasyon (X) (Y) Karbondioksit 1 4075 2345 27 2 4160 2370 15 3 4200 2340 65 4 4180 2325 30 5 4150 2310 70 Bir kent merkezinde 5 ayrı istasyonda Ocak ayında ölçülen karbondioksit  miktarları yukarıdaki çizelgedeki gibidir. En yakın komşu yöntemine göre kent merkezinde (X=3900 , Y=2325) koordinatlarında bulunan hastane (SH) civarında karbondioksit miktarı ne olabilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi n<30 iken korelasyon katsayısının testinde ilgili dağılışın serbestlik derecesidir?