logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Coğrafi Bilgi Sistemleri

Soru 1:

Öznitelik verilerini kullanarak nesnelerin renk, çizgi kalınlığı, sembol vb. grafik özelliklerini değiştirerek, tematik harita üretme işlemine ne ad verilir.

Soru 2:

......................, bir insanın sahip olduğu ve bir insanın zihinsel gerçekleştirme yeteneğini, rotasyon, perspektif değişimi ve benzeri gibi, karakterize etmenin bir yolu olan bir süreklilik olarak kabul edilmektedir. Yukarıda verilen tanımda boş bırakılan yere en uygun ifade hangisidir?

Soru 3:

CBS yazılımlarındaki veri görüntüleme fonksiyonları ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır ?

Soru 4:

Öznitelik verilerine bağlı sorgulamalarda herhangi iki koşuldan birinin sağlanması için aşağıdaki sorgulama operatörlerinden hangisi kullanılır?

Soru 5:

Belirlenen öznitelik verisi özelliklerine göre konumsal veriyi toplulaştırma işlemine ne ad verilir?

Soru 6:

I. Yönelim belirleme II. Yerinin belirlenmesi III. Mesafe değerlendirmesi IV. Boyut karşılaştırması V. Renk karşılaştırması Yukarıda verilen " Bir varlığın bir referansa dair ilişkisine ya da iki varlığın karşılaştırılmasına dayanan önemli mekânsal değerlendirmeler ve karşılaştırmalar" dan hangileri doğrudur?

Soru 7:

Çizgisel bir elemanın başlangıç ve bitiş noktalarına ................., bu noktalar arasında kalan diğer tüm noktalara vertex adı verilir. Yukarıda boş bırakılan yere gelebilecek en uygun ifade hangisidir?

Soru 8:

I. Bilgi yönetiminin ve güncelleştirmesinin verimli halde yapılmasını sağlaması. II. Daha az hata yapılmasını sağlaması, III. işgücü ve zaman israfını en aza indirgemesi Doğru yapılandırılmış CBS kullanımının planlama çalışmalarında verimliliği arttırmasının nedenleri yukarıdakilerden hangileridir?

Soru 9:

Konumsal verilerin toplandığı, depolandığı, birbirleri ile ilişkilerinin tanımlandığı, sorgulandığı, işlendiği ve güncellendiği veritabanı ortamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

I. Öznitelik verileri II. Niceliksel veriler III. Vektör verileri IV. Raster verileri V. Konumsal veriler CBS’de veri gösterimi için 3 temel veri tipi kullanılmaktadır. Bunlar yukarıdakilerden hangileridir?

Soru 11:

I- Mekân II- Zaman III- Temsil IV- Düşünce Mekânsal olarak düşünme yukarıdakilerden hangileri hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir?

Soru 12:

Avrupa Yarımadasındaki tüm iller seçilmesi gerektiğinde hangi konuma dayalı sorgulama aracı kullanılmaktadır?

Soru 13:

Şekilde görülen işlem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Kodlamayı planlamak, II. Zeminden şekilleri ayırt etmek, III. Boyutu değerlendirmek, IV. Kodlamayı kontrol etmek, V. Rengin farkına varmak, Yukarıdakilerden hangileri mekânsal düşünmeyle ilgili kodlama süreçlerinden biridir?

Soru 15:

Aşağıdaki şıkların hangisinde konumsal verinin saklandığı standart formatlar doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi metrekare cinsinden taban alanlarını ifade eden veritabanı yazılımında kullanılan bir değişken türüdür?

Soru 17:

Arazinin topografik yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği ya da her hangi bir coğrafik koordinattan yüksekliğinin dijital ortamda gridler ve üçgenlerden yararlanılarak oluşturulmasına ne denir?

Soru 18:

“Geodatabase”in Türkçe karşılığı nedir?

Soru 19:

Yükseklik, eğim, bakı yönü, drenaj gibi arazi özelliklerinin modellenmesine ne ad verilmektedir.

Soru 20:

Şekilde görüldüğü gibi konumsal nesne türleri (nokta, çizgi, poligon) ve öznitelik bilgi alanları (tablo kolonları) aynı olan  birden çok veri setini tek bir veri seti haline getirme işlemine ne ad verilir?